Arvsbråk

Jag hör om många som bråkar om arv. Hur vanligt är det egentligen?
Oavsett om det är vanligt eller inte så tycker jag att det är djupt tragiskt. Inte nog med att man har sin sorg att ta itu med, man ska oxå hantera bråkande familjemedlemmar.
Och tänk om det helt plötsligt dyker upp något barn/syskon som ingen vetat om!
Eller om man har barn från en tidigare relation – tänk om den andra föräldern är en girig jävel som ska ha ut sitt barns arv direkt – vilket ju kan få oanade konsekvenser.

Jag har så himla svårt att ta in hur man inte kan vara generös mot den som eventuellt inte får lika mycket. Snåljåpar som inte kan dela med sig – av pengar som dom ändå inte skulle ha haft (!).
Gömmer man sig bakom argument som ”det var x sista vilja”?
Känner man sig inte dum inför jurister och begravningsentreprenörer?? Jag hade skämts ögonen ur mig. Nä fy fan för sådan girighet. Icke-generösa människor står inte högt på min lista…

Loyalty, dignity, morals, a good heart and good caracter – varför besitter inte fler människor dessa egenskaperna? Så mycket finare världen hade varit.
For the record, inget särskilt har hänt, jag bara funderade över detta med arvsbråk efter att ha läst om en kvinna som bad om råd hos en jurist, där hon undrade hur hon och hennes man enklast skulle göra hans son (!!) arvslös. Vissa människor alltså.. vad är det för fel på dom?

Och for the record igen, i min familj hade ingen bråkat. Verkligen inte. Vi är varken giriga eller hjärtlösa. Tvärtom. Vi är generösa, toleranta och godhjärtade personer.
Och snälla Gud, låt det dröja innan vi ens behöver ha denna diskussionen <3

.. och till er som bråkar: skärp er!

One Response to Arvsbråk

  • Elisabeth says:

    Hej Daniella, tack för intressant inlägg. Som blivande jurist och mamma så förstår inte jag hur man är som person när man undersöker möjligheten att göra sitt barn arvlös. I Sverige finns inte den möjligheten tack och lov. Det är omöjligt. Däremot kan föräldern göra sig av med alla pengar innan denne dör eller dela ut förmögenheten till andra (familjemedlemmar, särkullbarn, vänner).
    Att tvister uppstår när släktingar dör är mycket vanligt.
    Önskar dig en fin dag.

Arkiv