Är du kompis med gamla chefer?

Jag är! Under mina nästan 20 verksamma år inom näringslivet är jag vän med alla mina fd chefer och kollegor.
Med alla, förutom en.
Jag rensade (igen) i källaren och hittade nedan 10 år gamla utskrivna mail.
Den här personen (vill inte kalla honom chef, det är att förolämpa oss som är det), var min VD under en kortare period och jag har aldrig varit med om maken till sämre chef.
Han ringde sju, åtta gånger om dagen (ingen överdrift), var oerhört kontrollerande (det tolererar inte jag när jag levererar över budget och över förväntan!), han förnekade saker han sagt, mm, mm.

Normalt har jag inga problem med att man ringer mig, under förutsättning att jag gillar den som ringer. Hans företrädare tillexempel, honom älskade jag. Och jag tog jobbet som regionchef på detta företaget endast pga den dåvarande VDn. Tyvärr slutade han och in kom alltså detta stolpskott.
Vi krockade nästan direkt. Inte bara jag & han, utan även de andra regioncheferna krockade med honom. Och även dom som inte rapporterade till honom. Jag tror nitton innepersoner (alltså inte uthyrda konsulter) lämnade under hans relativt korta ledning. Nitton stycken! Utan att hans chef gjorde något åt det! Say what! Det var nog det värsta. Jag menar, vi har alla gjort felrekryteringar, men då rättar man för fan till det!

Hursom, det skar sig sjukt mycket mellan oss, främst för att han vägrade inse att vi var skyldiga att ta ansvar för att en av våra – mina – medarbetare hade klantat sig rejält, vilket medförde att vi fick ett skadeståndskrav på oss. Det skadeståndet sa jag att vi skulle betala till kunden. Såklart! Det var ju min medarbetare! Och vi var ju försäkrade mot sånt här, så jag sa alltså ja. Och jag var alltså regionchef med budgetansvar och allt annat ansvar som följde med.
Då sa han nej. Vi skulle inte alls betala tillbaka. Och insinuerade att det rådde misstankar om ekonomiska oklarheter – jag flög i taket! Så jävla förbannad hade jag inte varit på länge! Mitt rykte var – är! – fläckfritt! Vem fan var han, den jävla pajasen som skulle komma och ifrågasätta mig! Och alltså inte bara ifrågasätta, utan hinta om oklarheter!
Jag hade jobbat många år med just den här kunden som var berörd, och jag hade för avsikt att fortsätta jobba med den kunden. Jag tillochmed uppmuntrade kunden att gå rättsligt – jag hade garanterat vittnat till kundens fördel. Vilket jag såklart sa.
Vilken soppa det blev … jag sa iallafall upp mig och blev satt i karantän. Fick lämna ifrån mig telefon, dator, nycklar till kontoret och förbjuden att tala med kunder & medarbetare i tre månader. Sådana amatörer alltså… jag informerade om att det inte fanns någon klausul som förbjöd mig till det. Jag hade inte skrivit på något sådant.
Och alla som arbetade kvar var ju anställda av mig, en av mina assistenter tillexempel (fast hon blev snabbt uppsagd), städpersonal, mm. Och deras lojalitet låg definitivt hos mig. Ville jag ha information så fick jag det lekande lätt..
Ahh… jag hade ju inte ens något motstånd! Det var för enkelt.. Som sagt, amatörer.

Alla mina medarbetare sa upp sig när jag gjorde det. Oxå något jag är sjukt stolt över! Varenda en av dom lämnade – ingen ville vara kvar om inte jag var kvar. Min personal tog istället anställning hos kunden eller gick till annat bemannings/konsultföretag. Kändes mycket bra, måste jag säga. Och kunderna, ja dom kom till mig.
Det fanns tillochmed kunder som sa till min stackars efterträdare att det inte var lönt för henne att besöka dom. Enda anledningen till att dom gjorde affärer med det här företaget, var just pga mig. Om inte jag var där, då köpte dom inte.
Kändes oxå sjukt bra att höra.

Hursom, jag slutade prata med den här så kallade chefen iallafall, och då fick jag nedan mail:

… och så mitt svar till honom och hans chef!

Jag älskar mitt svar. Att jag var så brutalt rak. Och kanske lite patronising, faktiskt. Men jag kunde inte låta bli. Jag tyckte han var så jävla dum i huvudet att hälften kunde vara nog. Och jag var så förbannad över att han ens tänkte tanken att jag skulle ha ”ekonomiska oklarheter” – det gjorde mig rasande. Jag flippade ut helt!
Mitt rykte är fläckfritt. Alla mina kunder vet att jag gör allt, precis allt för att dom ska vara nöjda och att vi ska hitta en överenskommelse som alla parter är nöjda med. Det var och kommer alltid vara så viktigt för mig.

Det slår mig nu att jag undrar om han någonsin tänker på det här? Om han är kapabel att se vilka fundamentala fel han gjorde? Om han lärt sig något?
Jag försökte såklart se min del i det hela. It always takes two to tango, som bekant.
Jag ringde upp min tidigare chef och undrade om jag var svår att leda. Han sa ”Du är den enklaste personen jag nånsin haft att göra med. Du är supertydlig, det går inte att missförstå dig. Om du vill ha hjälp, så ber du om det. Annars måste man låta dig jobba ifred.”
Det gjorde mig så glad – för precis så är jag!

Jaja, det här är inget jag går omkring och tänker på, men jag rensade som sagt och blev påmind.

Vad han gör idag? Ingen aning faktiskt! Jag har av förklarliga skäl inte hållt kontakten..

… och så slår det mig att det faktiskt finns en person till som jag knappast skulle välja att ha kontakt med, varken professionellt och definitivt inte privat. Hon tillhörde inte de allra brightaste personerna jag träffat, om jag ska uttrycka mig snällt.. Nåväl, man lär sig alltid något från alla man träffar!

6 Responses to Är du kompis med gamla chefer?

 • Emma says:

  Fy fasiken vad du är modig Daniella! Du är en stor förebild för många och jag önskar att jag också hade ditt mod. Jag känner ingen som hade vågat göra det du gjorde mot din chef. Ingen! Så shitten! Hatten av och keep up girl :-*

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Tack för snälla ord Emma 🙂

 • Richard says:

  Har alltid sagt det kommer alltid säga det: du är one of a kind!
  Gift dig med mig!

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Hahah, du är för rolig!
   Men no can do, hahahah 🙂

 • Katerina says:

  Älskar sånna här inlägg!!!

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Tack Katerina :)) ska försöka komma med fler sådana här 🙂

Arkiv