Om att barn ska betala hem – yes or no?

Jag har haft bl a den här diskussionen många gånger med flera vänner, både svenska och utländska (och jag har även skrivit om ”Hur länge bo hemma?”, alltså barnen).
Många av mina svenska vänner tycker att barnen ska betala hem, mina utländska tycker det inte.
Jag tycker det verkligen inte. Varför skulle jag ta pengar från mina barn? Det är så absurt.
Mina föräldrar gjorde det knappast med oss syskon, inte heller mina utländska vänners föräldrar gjorde det. Däremot fick många av mina svenska vänner betala hem – om dom inte flyttade ut när dom var 18, vill säga.
Jag skulle aldrig drömma om att be mina barn betala hem. Oavsett hur mycket dom tjänar. Aldrig. Klart dom ska få tjäna sina egna pengar – ju mer dom tjänar, desto bättre för dom! Jag ska väl betala av mina lån ändå! Jag lagar väl mat ändå! Mina kostnader ökar inte bara för att mina barn drar in egna pengar.

Sedan håller jag med om att barn behöver förstå hur mycket saker och ting kostar. Men det kommer dom lära sig tids nog! Dom kommer få betala räkningar så det räcker och blir över när dom skaffar sig ett eget hem. Varför inte låta dom slippa den bördan så länge dom bor hemma?!
Jag har många gånger blivit ”anklagad” för att skydda, eller curla om man så vill, mina barn till förbannelse. Ja, guilty of charge. Det kommer jag göra så länge jag lever. Kan jag hjälpa mina barn, så gör jag det.
Och mina barn är inte förskonade från räkningar; dom har en bil som dom helt och hållet bekostar själva. Dom reser ganska mycket, det betalar dom oxå själva.
Mina tjejer är heltidsstudenter på universitetet – innebär att dom behöver köpa böcker, det köper dom oxå själva.
Eftersom dom bor hemma så tar dom såklart inget lån. Det vore ju dumt. Däremot jobbar dom en hel del extra för att ha råd att tex köra den bilen dom har, samt att resa dit dom vill.
Dock, när dom reser med mig är det såklart jag som står för utgifterna. Allt annat vore konstigt.  Går vi ut och fikar eller äter är det oxå jag som betalar – naturligtvis! För mig är så självklart.
Och nej, det är inte så att jag överöser mina döttrar med pengar, men visst händer det att jag betalar deras böcker då och då, fulltankar deras bil eller köper skor/kläder till dom. Och självklart har jag oxå köpt resor till dom (som inte jag varit med på). Och naturligtvis händer det att dom får pengar ”bara sådär”. Det är ju mina barn!
Hade jag haft en massa pengar att överösa mina döttrar med, så kan jag lova att jag hade gjort det! Jag skulle definitivt aldrig prioritera mig själv över mina barn. Aldrig!

Är det då aldrig ok (enligt mig) att barn betalar hem? Jo, det kan vara okej – men, bara om barnen får tillbaka allting när dom väl flyttar hemifrån. Det har jag (svenska) vänner som gör (för dom utländska tar inga pengar från sina barn, remember? :)). Barnen är dock inte medvetna om att dom kommer få tillbaka pengarna, så det kommer som en nice surprise!
Det är oxå ok, återigen för mig, om föräldern har det oerhört tufft ekonomiskt och knappt klarar räkningarna själva. Då vore det smakfullt att ungdomarna själva tänker på att erbjuda sig att bidra till hushållskassan.

Nu har jag oxå tur som har tänkande ungdomar. Dom kan själva tänka på att köpa hem sånt som fattas. Utan att dom vill att jag swishar pengar (även om jag oftast gör det ändå). Det händer flera gånger att mina döttrar köper hem mat, godis eller annat till oss.

Så är det då en kulturell grej? Jag har nog aldrig hört om vänner i Grekland som betalar hem – och dom bor verkligen hemma nästan hela livet, hahaa.
Skämt åsido, ingen aning om det är kulturellt, men jag skulle som sagt aldrig någonsin be mina barn betala hem.
Finns inte på min världskarta.
Med detta önskar jag alla fina människor en härlig dag <3

2 Responses to Om att barn ska betala hem – yes or no?

  • Maria Larsen says:

    Hej och tack för en som vanligt bra blogg. Jag är svensk och skulle heller aldrig drlmma om att be mina barn betala hem. Delar fullt ut din uppfattning och du sammanfattar det så bra: mina kostnader ökar inte för att mina barn tjänar pengar. Bra sagt Daniella. Och sant! Många av mina senska vänner håller med mig och det är lika främmande för oss som för dig att ta betalt av barnen.
    Keep writing och önskar dig en bra kväll! / M

Arkiv