När omdömet sviker

images
Det här med omdöme och sunt förnuft.
Det finns få människor som säger ”nä, jag har inget sunt förnuft” eller ”det är fel på mitt omdöme”.
”Alla” tycker att dom har sunt förnuft och att deras omdöme är bra.
Jag har många gånger undrat hur fan man kan tycka att man är sund när man gör val som är åt helvete fel? Visst, jag förstår att bara för att jag tycker något är fel, så behöver det ju inte vara det.
Så därför provskjuter jag ofta det jag tycker är helt fel med andra (i mitt tycke, kloka) människor för att höra deras åsikt, och dessa andra människorna har hållit med mig i det mesta (och pratar vi om riktigt fel saker som folk gjort men som vägrar se det). Och ja, jag anser mig vara klok.
Och nej, det är inga ja-sägande människor eller nödvändigtvis nära vänner till mig som jag frågar. Det är människor oberoende av varandra och människor vars åsikter jag respekterar.
Jag är naturligtvis långt ifrån felfri och mitt omdöme har brustit flera gånger. Men. Jag har aldrig försökt låtsas som att jag agerat rätt. Tvärtom. Det har varit medvetna felaktiga val jag har gjort. Och jag erkänner alltid mina fel. Hur svårt det än är.

Summa summarum. Alla har sin egen sanning… alla tror på det man vill tro på.

…och man erkänner väl bara det man själv mäktar med att erkänna…? För att man vet att den riktiga sanningen kanske är för svår att ta in..

Oavsett, jag önskar alla fina människor en underbar dag <3

Comments are closed.

Arkiv