Mitt isländska handbollsäventyr

Nästa vecka börjar handbolls-VM i Qatar och inför VM spelar Sverige, Danmark, Island & Slovenien en liten uppvärmningsturnering, typ, och jag fick äran att vara Islands värd.
IMG_5248
Landslaget i hotellreceptionen, about to check in!
IMG_5250
Så himla kul! I all ödmjukhet får jag nog säga att jag är ganska bra på att vara värd. Jag har två Eurovision bakom mig, remember. Dessutom älskar jag att befinna mig i händelsernas centrum, om jag ska vara helt ärlig, hehehe.
Det var kul att se vilka ”problem” och frågeställningar som en värd kan få ta itu med i handbollsvärlden – i ESC vet jag redan; hämta glömda ackrediteringar, telefoner, instrument, icke bokade frissor/smink, rehearsaltider, boka transport, se till att folk håller tiden! mm, mm.

I handbollsvärdskapet fick jag bl a hjälpa till med att rapportera vilka 16 spelare samt ledare som ska sitta på bänken. Ledarna ska vara noterade med A, B, C och D, där tränaren är A, asstränaren B, läkaren C och fysioterapeuten D. Att rapportera färg på spelkläderna (utespelarnas och målvakternas) ingick oxå i uppdraget.
Island fick dispans för att dom ville ha 17 spelare på bänken. Och det gick svenskarna såklart med på. Frågan är om danskarna gör det. Hade jag åkt med till Danmark hade jag löst det – säger jag kaxigt, men nu är jag inte med i Danmark så dom får lösa det själva.
Vidare, synka transporten till & från träningarna med busschaufförerna, koordinera mat, kolla upp var man kunde tvätta spelarnas matchställ, fixa mötesrum (som redan var fixat), kolla upp vad ”light meal” innebar och sen se till att spelarna fick mer mat (shit som dom åt!). Islänningarna fick oxå en special-deal som innebar att deras bagage skulle hämtas från hotellet och transporteras till Danmark med buss, islänningarna själva flög. Nä, inte till Köpenhamn. Till Århus.
Dit behövde jag inte åka med. Och ärligt talat, jag hade inte åkt med ändå. Storm på väg, just på eftermiddagen när islänningarna skulle flyga..jag hade aldrig satt mig i ett plan då.

Viktigast är såklart att vara tillgänglig, vänlig & trevlig och se till att islänningarnas vistelse blir så behaglig så möjligt.
Måste säga att jag blev sjukt imponerad över islänningarnas disciplin när det gällde att hålla tiden. Första träningspasset innebar att vi skulle ta bussen kl 9.40. Jag gick ner i receptionen 9.36 (vet, i senaste laget om jag nu skulle behöva samla ihop truppen) – och då satt redan alla i bussen!! Kan ni fatta? Hände ALDRIG med grekerna under Eurovision (eller med italienarna). Inte en enda gång 🙂
Laget tränade på Baltiskan. Fick abstinens när jag höll i en boll med klister. Åh vad jag oxå vill spela handboll igen!
IMG_5266IMG_5269
På fredagen bjöd hotellet spelarna på tårta …
IMG_5274
… inför matchen mot Island i Kristianstad Arena. Fullsatt arena!
Nedan ledarna som håller om varandra när nationalsången spelades. Naw, det var lite gulligt!
IMG_5298
Matchen ja.. islänningarna gjorde direkt två snabba mål och sen var dom helt ofarliga för Sverige.
Visserligen spelade inte Island sin första-uppställning, men det gjorde inte Sverige heller. Tobias Karlsson tex, spelade inte alls. Honom åkte jag förresten med i hissen och jäklar vad han är stor! Shit alltså!
Vi – och med vi menar jag Sverige – möter Island igen i gruppspelet, Sverige vinner, men kanske inte lika stort.

Nedan de två målvakterna som samtalar. Han till höger, Aron Rafn Edvardsson (född 89, är 2,05 lång!, väger 90 kg och har gjort 36 landskamper, han spelar till vardags i Guif).
Mannen sittandes nere till höger är lagets läkare.
IMG_5300
Jag satt bakom den isländska bänken. Alltså inte på läktaren utan på en stol precis bakom. As-coolt! Vill alltid sitta så!
IMG_5322
IMG_5321
Japp, det är jag med papper i knät 🙂

Efter matchen stod en barbröstad Kim Andersson och pratade med Islands tränare och när han vände sig om såg jag hans tatuering!
IMG_5301
Det var inte så muntra islänningar i bussen på väg tillbaka, förlust med 30-24 mot Sverige (jag tippade 28-24 till Sverige, fick ett rätt iallafall!). Och med DVDn i bagaget (som självaste Stefan Lövgren gav mig) åkte vi tillbaka till Malmö och vårt hotell.
Vilken DVD? Den inspelade matchen. Man brukar tydligen få en kopia av inspelningen och den skulle jag oxå fixa. Och matchprotokollet!
IMG_5305

På nedan bild ligger jag i sängen, jag bodde oxå på samma hotell som alla spelare, både Sverige & Island. Så kul att bo på hotell i sin egen hemstad! 2 nätter blev det och jag behövde nog det.
IMG_5263
..och innan jag & islänningarna skildes åt idag så kom Asgeir Örn Hallgrimsson (född 84, 191 cm & 95 kg, 206 landskamper och 339 mål, tröja nummer 6) fram till mig och undrade om jag gillade sylt. Jag bara, ja, det gör jag, hurså? Då kom han med presenten han fick efter matchen igår, han blev bästa målgörare, och presenten var en korg fylld med sylt!
IMG_5329
Alltså, hur mycket som helst! (och det som inte syns är jordgubbssylt, äppelmos och apelsinmarmelad).
bild 1
Det har varit några roliga och lärorika dagar! Jag älskar att vara där det händer!
Och jag ska definitiv inte ta all cred – landslagschefen Lasse var den som jag vände mig till med alla mina frågor och han gjorde betydligt mer än vad jag gjorde. Tex var det Lasse som fick fixa med att ändra namn på ett par flygbiljetter åt islänningarna och en massa andra grejer.
Jag är iallfall glad att Svenska Handbollsförbundet är nöjda med min insats. Det betyder allt för mig!

…. och HEJA SVERIGE I VM!

Comments are closed.

Arkiv