Frustrerade föräldrar

Vad gör man som förälder om ens ungdom gått och förälskat sig i ett tvättäkta pucko?
For the record så talar jag inte av egen erfarenhet, min ena tjej är singel och min andra dotters pojkvän är en kanonkille som dessutom bor på behörigt avstånd, i Grekland.

Jag har sett hur vänner har slitits mellan hopp och förtvivlan när deras son/dotter gått och blivit tokkär i en mindre lämplig partner.
Det är fullständigt omöjligt att tala sitt barn tillrätta. Kärleken betyder bokstavligen allt och man är inte ett endaste dugg mottaglig för vad ens mamma eller pappa försöker tala om för en.
Det enda den förälskade och helsålda ungdomen inte kan förstå är hur dennes föräldrar inte förmår se vilken fantastisk käresta den har!
Och fortsätter föräldrarna att inte se förträffligheten hos barnets flamma, så är risken stor att barnet tar avstånd från sina föräldrar.
Och här kan jag tala av egna erfarenheter; när jag var tillsammans med I, min första kärlek, så var ingen i min familj eller mina vänner, särskilt förtjusta i honom. Faktum är att dom ogillade honom skarpt tillochmed.
Men guess what! Det sket jag högaktningsfullt i! Jag var tokkär i honom och vad alla andra tyckte var helt ointressant.

Såhär i efterhand har jag mycket svårt att förstå hur jag resonerade. Jag skyller på att jag var psykotisk. Och det är faktiskt bevisat att när man är tokkär och hopplöst förälskad så befinner man sig i någon form av psykos (enligt dr Sten Levander, rättspsykiatriker) och kan därför inte tänka helt klart. Och därmed heller inte förstå allvaret och konsekvenserna av ens handlande.

Så det enda föräldrarna kan göra är att be till Gud att ens barn tar sitt förnuft till fånga.. och gör han/hon inte det, ja…. då får man står där med öppna armar och välkomna svärsonen/dottern när/om den dagen – gud förbjude! – skulle komma…

Sedan kanske man kan vända på frågeställningen och undra hur ungdomen ska agera om föräldern går och träffar århundradets stolpskott..?
Well.
Vi kan väl fundera lite på det?!

Comments are closed.

Arkiv