Eva Frisk gästbloggar!

Idag gästbloggar en av mina läsare Eva Frisk från Svenskt Näringsliv och hon tar upp en mycket viktig fråga:
Unga arbetslösa.
Läs hennes kloka inlägg och kommentera gärna!

”Hej Bellas bloggläsare!
Jag är glad att jag fått möjlighet att ta upp en angelägen fråga här.
Det handlar om den alltför stora grupp av ungdomar som har svårt att komma in på arbetsmarknaden, du vet säkert redan att vi i Sverige har bland den högsta ungdomsarbetslösheten i Europa.

Vilka problem och konsekvenser det leder till för ungdomarna själva, för näringslivets rekryteringsbehov och för vårt samhälle på sikt är också lätt att föreställa sig.
Frågan är dock inte ny, på Svenskt Näringsliv där jag arbetar, har vi haft den bland våra prioriterade frågor sedan många år tillbaka.
Men jag upplever att många av de förslag som läggs antingen är gamla som prövats tidigare utan resultat,  berör endast en viss grupp eller bransch, eller införs inte alls på grund av politiska meningsskiljaktligheter eller motstånd från fackligt håll. Det är synd, jag tycker verkligen att alla stenar bör vändas på och de flesta förslag bör få en chans att testas.

När jag pratar med arbetsgivare i min vardag lyfter de fram två orsaker som de viktigaste till att de i första hand inte anställer ungdomar. Det ena är att de inte anser att skolan utbildar till de behov som företagen har.
Här pekar man både på grundläggande yrkeskunskaper men även på baskunskaper i att skriva, tala, räkna och läsa liksom social kompetens.
Kort sagt, endast ett av tio företag anser att skolan har förberett eleverna för arbetslivet.
Det andra är att det är så höga ingångslöner i förhållande till övriga löner, dvs en sammanpressad lönestruktur, vilket gör att om man ser på det strikt företagsekonomiskt så är det bättre att välja någon som har något eller några års arbetslivserfarenhet än att välja den som kommer direkt från skolan eller går arbetslös då det inte skiljer nämnvärt i lönekostnad.

Skolan är något som måste åtgärdas långsiktigt, lönefrågan skulle vi kunna förändra snabbare.

Att ha sänkta ingångslöner för ungdomar uppmärksammades bland annat i helgen då Jan Björklund (FP) uppmanade kommuner att följa exemplet från Sollentuna.
Vad det innebär och lite mer om mina tankar i frågan kan du läsa i ett inlägg på vår hemsida: http://www.svensktnaringsliv.se/regioner/malmo/sankt-lon-eller-ingen-alls_152017.html 

Nu är jag nyfiken på dina synpunkter! Kommentera eller maila gärna till mig!”

För den som undrar:
Hur det kom sig att Eva började läsa min blogg in the first place?
Jo, för flera år sedan, september 2009, var jag på ett event som Svenskt Näringsliv hade arrangerat, Eva googlade mig och hittade ett trevligt inlägg som jag hade skrivit om deras arrangemang – och specifikt om den dåvarande chefens Eva Östling Olléns klänning 🙂
Detta visste inte jag – men så i maj 2010 kom Eva fram till mig på ett Rapidus-event och sa ”Hej, visst är det ”Bara Bella?” Jag heter Eva och är en av dina läsare”. Det inlägget hittar du här (och på den tiden hade jag 600-700 läsare per dag, nu har jag typ 6000 per dag – otroligt men sant!).

Men detta var bara en parantes – kommentera gärna och kom med idéer och förslag på Evas inlägg!
Tack!

8 Responses to Eva Frisk gästbloggar!

 • vuxenmamman says:

  Hej Eva! Tack för ditt inlägg i en för mig extremt viktig fråga.

  Dagens ungdomar är verkligen inte förberedda för arbetsmarknaden och allt vad det innebär. Jag tror precis som du antyder att det handlar till viss del om skolan. Med två söner som är 18 och 20 så kan jag vittna om att ingen som helst förberedelse görs i skolans värld. Det är knappt ens så att man diskuterar arbetsmarknaden. Varför görs då inte detta?
  Jag tror att en del av problemen är okunskap. Okunskap om det som sker utanför den ”låsta värld” som skolan faktiskt är. Hur många av lärarna har faktiskt varit ute på arbetsmarknaden och sökt jobb, bytt jobb och bransch de senaste åren. Inte många tänker jag.
  Jag brinner själv för att stötta och hjälpa ungdomar och lyfter diskussionen så ofta det går. Men oftast utan något större resultat. I skolans värld håller man med mig men resurserna finns inte. Det tror jag beror på att det är en grupp som är bort prioriterad. Kanske tänker man…..det löser sig med tiden….men det gör det inte alltid. Man måste VILJA hjälpa till. Vi vuxna måste ge stöd, tips och råd. Vi kan inte passivt titta och säga: Han/ Hon får lära sig av livets hårda skola.

  Så för min del handlar det om inställning i både näringsliv, skola och på högsta politiska nivå. Det handlar om respekt och förtroende. Det handlar om att vi måste våga och ha mod att satsa på vår framtid. Det handlar inte så mycket om löner utan det handlar om att vilja hjälpa, stötta och ge någon en chans. Sen har säkert lönerna en stor betydelse för arbetsgivarna och mindre för ungdomarna. Ungdomarna vill få en chans, vill få visa vad de går för. Men vi måste visa vägen vi som är vuxna.

  Att kunskaperna är knappa i kärnämnena är tragiskt och det måste till en förändring och en uppryckning. Men initialt tror jag inte det är den typen av arbete vi ska skapa. Vi ska skapa arbete där de känner att de gör skillnad, att de är en del av arbetslivet och att de uppskattas för sin ungdom, din iver, sin vilja och sin kraft.

  De är denna samhällsgrupp som är vår framtid!

  Jag tar gärna en vidare diskussion med dig, och Bella har mina kontaktuppgifter. För förslag på insatser har jag hur många som helst. För tro mig när jag säger: Jag brinner för detta!

  Mvh
  Helen Olsson

 • Fnulan says:

  Hej Bella

  Jag tycker det är intressant att du har så många läsare. Skoj! Jag är intresserad av att komma i kontakt med större bloggare för ett eventuellt samarbete. Tyvärr kan jag inte hitta dig på Bloggportalen eller tailsweep. Och ditt antal prenumeranter på Bloglovin är ganska lågt för ett så högt besökarantal.
  Om du är intresserad kan du väl maila mig?
  Mvh
  Fnulan

 • Eva says:

  Hej Helen!
  Det var intressant att ta del av dina synpunkter och tankar, jag tror det är många som delar dem. Som jag skrev handlar det självfallet inte enbart om lönen för att vi ska få in fler ungdomar på arbetsmarknaden. Att det är så många olika orsaker till att det är svårt är nog den bidragande orsaken till att vi inte hittar den quick fix som vi skulle önska. Skolan är grunden och jag delar din åsikt att de allra flesta ungdomar får inte veta vad som kommer att krävas av dem. Här vilar ansvaret tungt på i första hand lärarutbildningarna som inte ger lärarna den kompetens de skulle behöva utan i stort fokuserarenbart på pedagogik och ämneskunskaper. Det prioriterade uppdraget för skolan är inte att förbereda elever för arbetsmarknaden utan att fostra samhällsmedborgare. Det finns t o m motstånd mot det som nu finns i den nya gymnasieskolan dvs entreprenöriellt lärande. Läs dagens artikel i Sydsvenskan så kan du notera att en företrädare anser att det endast handlar om att man bytt ord på det man alltid gjort. Man kommer alltså att fortsätta som förut och ser inte möjligheten och nödvändigheten av förändringen.

  Jag tror att det behövs ett helt batteri med åtgärder och det saknas inte idéer. Som tur är finns det sådana som du som brinner för saken – jag hoppas du fortsätter göra det! Jag fortsätter också från min ”plattform”. Du får gärna gå in och följa vårt arbete genom vår Facebooksida http://www.facebook.com/snskane. Du är också varmt välkommen när vi har något form av arrangemang där vi diskuterar denna fråga – den finns ständigt på vår agenda. Då kan vi ses och prata vidare!

 • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

  Hej Fnulan, jag mailar dig!
  Och tack Helen & Eva för er dialog – fortsätt den gärna 🙂

 • vuxenmamman says:

  Hej igen Eva. Jag har gillat er sida på FB och kan nu hålla mig uppdaterad. Kommer gärna på ngt evenemang i framtiden och det ser jag framemot. Kanske du Bella också kommer? Hade varit mkt intressant.

  /Helen

 • Eva says:

  Ja Bella är också välkommen såklart! Ska tänka extra på att bjuda in er till något trevligt tillfälle när vi pratar om detta. Njut av den kommande våren så länge!

 • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

  Jag är på 🙂

 • piffellerpuff says:

  Att definiera verkligheten för andra är lätt. Att analysera sin egen verklighet är svårare. I det förra fallet visar man ett behov av makt. I det senare fallet visar man brist på mod. Denna kombination är både farlig och dömt till misslyckande.

Arkiv