Hur bryta utanförskapet i Skåne?

Mikael Stamming, utvecklingsdirektören på Region Skåne bjöd in mig till ett seminarium som handlade om hur man stödjer invandrarkvinnor att starta företag i Skåne.
En studie, gjord av Maria Borelius, Sofia Altafi & Karl Wennberg, beskrev en modell för en kombinerad mikrofinans- och företagandelösning i Sverige (och bristerna med den, tillexempel att fokus ligger ”bara” på ”bonding” och inte på ”bridging”), att möjligheten till företagande skulle minska utanförskapet bland de med invandrarbakgrund.
(sorry för den dåliga kvaliteten på nedan bild)

Karl Wennberg, lärare på Handelshögskolan i Stockholm, talade om vad entreprenören behöver:
* kunskap
*  självförtroende
* lite pengar
* större nätverk
…och han berättade oxå att de bästa studenterna kom från Mellanöstern och Kina!

Vi fick höra 3 kvinnliga entreprenörer bli intervjuade av Maria Borelius: Gulshan Jakobzhanova, Ghenwa Nahim och Daniela Sokic. Den sistnämnda har en kompis som tog ett lån på 125.000 för att hjälpa henne – wow, vilken kompis!! Snacka om att ha någon som tror på en!
Vilka tjejer – dom har driv, jävlaranamma och är riktigt angelägna! Jag är inte dugg förvånad över att dom lyckats. Inte ett dugg!
Extra rörd blev jag över Gulshans berättelse, hur hon flydde från polisen när hon inte fick stanna i landet.

Vi fick riktigt god mat från ”Kryddor från Rosengård” och ”Miss Fajitas”!
Lena Friblick är författare till boken ”Kryddor från Rosengård” och här kan du köpa boken om du vill! (och det vill du!).

Integrationsministern Erik Ullenhag var oxå på plats och talade. Han berättade blandannat att han tidigare sagt ”att för att känna sig integrerad behöver man kunna språket och jobba”.
Detta har han ändrat på nu och lagt till: ”när människan känner tillhörighet, när hon känner sig som en del av samhället; först då har integrationsprocessen lyckats”.

Jag kommenterade det, och sa att man måste inte nödvändigtvis känna sig som svensk hela tiden bara för att känna att man bidrar och är en del i samhället.
Jag menar, jag känner mig svensk och jag är svensk!, men jag är och känner mig även som grekiska – och det behöver inte vara negativt eller i motsats till varandra!
..och så avslutade jag min kommentar med att jag ville ha ett par minuter med Erik efteråt eftersom han är en av talarna på eventet den 24-25 april som jag ska vara konferencier på – ni har väl förresten inte missat det? Anmäl er genast, det här är viktiga grejer!
Snygg övergång förresten va? 🙂
Den snygga bruden längst ner till höger på nedan bild, min goda vän Patricia Key, är inte med på listan som finns på nätet, men hon är i allra högsta grad aktuell och delaktig, hon projektleder eventet. Så vet ni det!

Avslutningsvis.
Jag älskar Sverige men jag älskar oxå Grekland. Mest av allt älskar jag Malmö, världens bästa stad!
Jag är både svensk och grekisk och dessutom skåning – vilken tur jag har!
Och jag håller med Pia Kinhult, hon sa: ”Det är ett bekymmer när folk inte får fotfäste att följa sina drömmar”.
..och det påminde mig om den gången jag föreläste på Rosengårdsskolan och inte en enda unge i klassen hade några ambitioner eller drömmar. Jag blev så ledsen för det! Men det är ett annat inlägg!

… jag tror på allvar att det kommer vända nu!
Det görs saker hela tiden och jag är övertygad om att allt som görs även kommer ge resultat på sikt.
Och jag vill (återigen) tacka Mikael Stamming som bjöd in mig till detta!

Comments are closed.

Arkiv