Inte uttalat mig hittils…

…angående krisen i Grekland som har eskalerat till oanade proportioner.
Jag borde kanske heller inte uttala mig då jag är alldeles för lite insatt i Greklands nationalekonomi.

I alla fall.
Jag läste häromdagen att det var under Andreas Papandreous tid (socialdemokrat) som den grekiska ekonomin började gå åt helvete.
Men att det var åren 2004-2009, under Kostas Karamanlis tid (borgerlig) som man blåste upp den (redan höga!) offentliga sektorn, med ytterligare 100.000 nya jobb, och att de kommunalanställdas löner höjdes i samma veva med 60% (!!!!!!).
Jobbet, som de oftast saknar utbildning till, fick de genom att sälja sin valröst – i gengäld fick man alltså en livstidsanställning kommunalt.
Herregud – hur fan tänkte man??

Alla som varit i kontakt med kommunalanställda i Grekland, jag är inte en av dom, säger att merparten av de anställda oftast pillar sig i naveln, alternativt springer de högre chefernas ärenden.
I Grekland är man kung om man är statligt och/eller kommunalt anställd.
Du tjänar bra genom att göra så lite som möjligt, samtidigt som du är i princip untouchable.
Ofta är dessa personerna otrevliga och överlägsna svin med enorma mindervärdeskomplex.

Vissa säger att det var där och då som skulderna rusade iväg (i samband med att den borgerliga regeringen tog över 2004).
Vissa skyller på EU, USA och jag vet inte allt.

I min värld är det grekerna själva som har skulden. Ingen annan.
En befolkning som inte betalar skatt, som arbetar 20-25 år (i den offentliga sektorn, som består av minst 1 miljon (eller var det 3 miljoner??) medarbetare av Greklands totala 10 miljoner invånare) och som lever i ytterligare 40-50 år efter att man gått i pension; ja, man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det inte håller i längden.
Lägg därtill att man gärna arbetar svart. Den ”riktiga” anställningen upphör när man är säg 40-45 år, men man är ju fortfarande arbetsför, så man tar gärna ett svartjobb för att dryga ut pensionen.
Suck.

Grekland är korrumperat – hur korrumperat lär vi kanske aldrig få veta.
Eller så får vi veta nu när obehaget rullas upp inför hela världens ögon.

Självklart förstår jag att EU-länderna oxå hade en saying i detta, men by the end of the day så måste ändå ansvaret ligga på grekerna själva.
Om det fifflats med siffrorna (i samband med eurons intåg), måste grekerna ha varit medvetna om detta.
Annars har man haft väldigt inkompetenta finansministrar.

Det är så obeskrivligt mycket som måste ändras i Grekland.
Bl a sjukvården.
Det är på gränsen till perverst, när man måste ge en doktor ett pengakuvert under bordet – fakelaki – för att doktorn ska operera en ordentligt. Ju mer pengar hon/han får i kuvertet, i desto bättre operation.
Ofattbart!
Lika ofattbart är det att anhöriga får ta hand om sina sjuka släktingar när de är inlagda på sjukhus (!!!) för att det är minsann inte sjuksyrrans jobb.  Vilket är hennes/hans jävla jobb då??

Det måste till en ordentlig mentalitetsinställning.
Tyvärr tror jag inte att det kommer ske med denna eller med nästa generation.

Jag hoppas, eftersom jag fortfarande älskar Grekland, att så många som möjligt reser dit och semestrar där, och på så sätt hjälper landet komma på fötter.
Jag läste någonstans att resorna till Grekland ökat, glädjande!, men det behövs mycket mer turism.
Så pliiiis, har ni inte bokat resa än, åk till Grekland!

Avslutningsvis:
De gamla grekerna hade två benämningar på de som ställde sig utanför det civiliserade samhällets umgänge: de var antingen idioter eller gudar.

Detta tolkar man precis som man vill.

2 Responses to Inte uttalat mig hittils…

 • Richard says:

  Det har faktiskt hänt Grekland minst två gånger tidigare, i slutet av 1800-talet och någon gång 1910-isch, så ställde man in betalningarna. Det finns flera andra länder som har drabbats av samma sak genom åren. Det som är lite skrämmande nu är att det är en mycket större statsskuld än någonsin tidigare. Grekland självt kan ha lika stor statsskuld som de övriga EU-länderna i kris tillsammans, runt 160 mdr euro. Ansvaret ligger helt och fullt på statsapparaten som invaggat folket i en social välfärdsnivå som man helt enkelt inte hade någon finansiering för. Vid varje mindre kristillfälle så har man mörkat sanningen för folket genom nya lån. Nu kommer den bittra eftersmaken av en sådan politik. Jag kan till viss del förstå att grekerna är pissed off, deras egna folkvalda har blåst dem bara för att vinna val och bibehålla makt. Samtidigt så finns det bara ett sätt att komma tillbaka, det är precis som för alla länder vid alla kriser; Stäng kassalådan och tilldela endast pengar där det verkligen är ”on a need to have basis”. Sen får det gälla tills man är tillbaka på banan. På vägen dit ska man nog dessutom konstruera en effektiv statsrevision.

 • piffellerpuff says:

  Hej Bella.

  Det du skriver är den officiella versionen som mainstreammedia förmedlar. Den bilden stämmer inte med verkligheten. Den är delvis sann. Men den är samtidigt väldigt vinklad och förenklad. Förenklad av den enkla anledningen att man vill påverka den allmänna uppfattningen i viss riktning.

  Sanning är att Grekland har stora systemiska problem som borde rättats till för länge sedan. Det är också sant att Grekland missköt sin ekonomi under väldig lång tid. Det offentliga har använts för röstfiske, korruption, låg skattemoral, svågerpolitik osv. Så här fanns och finns mycket att göra. Men det finns en annan sida också.

  Tyska företag som mutat till sig kontrakt i mångmiljardklassen. Det komiska eller tragiska är att det Tyskland sålt är fullständigt skräp. Sådan som aldrig kunde användas. Goldman Sachs som hjälpte Grekland snygga till siffrorna när de gick med i EMU. Ganska fint läge för ett investmentbolag av jättemått :). Du har dublin-fördraget och okontrollerade flyktingströmmar med minimal hjälp eller förståelse av EU. Det senaste är de villkorade lån man gav Grekland. Kravet var att Grekland skulle fortsätta köpa franska o tyska vapen. osv osv.

  Grekland och greken har den förbannelsen (katara) över sig av att vara Grekland. Grekland är sin historia. Det går inte att förstå Grekland utan att förstå dess historia. Ställer man upp Grekland på en sida och t ex Sverige på andra sidan och jämför missar man totalt substansen i problematiken.

  Avslutningsvis vill ja säga att Grekland inte är det enda land med extrema skulder. Det gäller se flesta länder i väst. Irland, Portugal, Spanien, Italien, England, USA och många fler. Media vill förlägga problemet till Grekland istället för att lyfta fram fel i den västliga ekonomiska systemet. Det är jätteintressen som måste ifrågasättas då. Media vill också mörklägga den rörelse som startades i Spanien, som ökar i Grekland och Portugal och som sprider sig sakteligen till Italien och Frankrike. Man är livrädd att både den ekonomiska krisen och sociala rörelsen ska sprida sig till resten av Europa. Personligen tror jag vi befinner i en brytningstid. Det kommer skriva historia.

  Tack för att jag fick uttrycka mig/
  Hälsningar från en Indignerad

Arkiv