Varför gick valet som det gick?

…och vad innebär det för framtiden? Vem bildar regering och vem kommer sitta i den?
Var det någon enskild faktor som bidrog, sociala medier såsom Facebook, twitter, bloggar och media?
Ovan var några av frågeställningarna när Aspekta PR- och kommunikationskonsultföretaget, bjöd in till lunchdiskussion idag med riksdagsledamöterna Luciano Astudillo (s) och Olof Lavesson (m).

Jag var där och det var även ett 20tal personer till, bl a Eva Ohlstenius från Företagarna, och Michael Carlsson från HSB Malmö.
Valresultatet hade blivit historisk oavsett vem som hade vunnit: antingen hade vi fått vår första kvinnliga statsminister, eller så skulle Moderaterna/Alliansen sitta kvar en andra mandatperiod, något som inte hänt i modern tid.

Well, valresultatet blev historiskt; Alliansen fick förnyat förtroende – dock utan majoritet eftersom vi TYVÄRR fick in ett 8e parti, vågmästarna Sverigedemokraterna.
Ja, jag är en av dom som djupt beklagar SD:s intåg i vår riksdag. Konstigt vore det väl annars? Jag är en sån som SD inte vill ha i landet – trots att jag är född och uppvuxen här, jag arbetar och betalar skatt, och det gör även mina invandrarvänner, muslimvänner och homosexuella vänner. Alla oss vill SD ha ut och just därför beklagar jag djupt deras ingång i riksdagen.
Ska bli intressant att se vad dom kommer att presentera – jag har redan lyssnat på en del utsagor från dom och jag är inte imponerad..
Förhoppningsvis gör dom en ”Ny Demokrati”, dvs åker ut efter en mandatperiod.

Nåväl, tillbaka till dagens lunchmöte:
Luciano inledde med att säga att han dessvärre lämnar sin riksdagsplats till en sverigedemokrat. Ja, det var verkligen sorgligt. Jag vet inte så mycket om Luciano, men det verkar vara en påläst, kunnig, insatt och mycket sympatisk person, så det är ju onekligen mycket tråkigt att en SD nu tar hans plats.
Luciano tror att S har två stora utmaningar: jobb- och tillväxtfrågorna samt att folk ska sluta förknippa S med väldfärdsSverige – att man inte kan leva på gamla meriter.
Vidare tror Luciano att borgarnas Akilleshäl är jobben och arbetslösheten. Och ej att förglömma skolan.
Han nämner även att han beundrar och har stort respekt för Fredrik Reinfeld….

…som tillsammans med Anders Borg var den avgörande regeringsdugligheten enligt Olof.
Olof nämnde att Alliansen ej lyckats presentera en relevant bild till ungdomarna, och att det får dom ta på sig, men även att Alliansen är mycket starkare än tidigare, trots att dom inte har egen majoritet.

Vidare talade Olof om samma rätt till alla människor: alla ska ha rätt att komma hit och bygga upp ett liv, alla ska ha rätt att inte bli diskriminerade och att alla ska följa Sveriges lagar, oavsett om man är från Eslöv eller Libanon.
Lite kul var det när Olof sa ”…och när vi avsatte Bo Lundgren, förlåt, jag menar när han själv valde att avgå…. ” En liten freudian slip där!
Olof konstaterade att Bo Lundgren var en bra politiker men inte som partiledare. Tror dom flesta höll med om det 🙂

Varför gick det då så dåligt för S? Jo, svenska folket betvivlade inte på att Mona Sahlin inte skulle försvara ”blattarna” som Luciano uttryckte det, men för att svenska folket betvivlade att Mona Sahlin inte skulle försvara Sverige.

Min reflektion är att socialdemokraterna kanske tog ut segern lite i förskott? I alla fall fram till för ca ett halvår sedan då alla opinionsmätningar tydde på att S ledde över det borgerliga blocket, men även dels för att Moderaterna inte suttit två mandatperioder i rad.
Alliansen gjorde ett hästjobb som tog igen ett underläge på 20% – det måste ändå anses som beundransvärt!

För övrigt hoppas jag att Alliansen och S på något sätt allierar sig och därmed håller SD utanför – tror det är den enda lösningen…
Sammanfattningsvis en mycket bra lunchdiskussion!
Både Olof & Luciano sa kloka och bra saker, Luciano har jag bara lyssnat på en gång tidigare, Aspekta var arrangör då oxå, se här.
Pehr Andersson, vår näringslivsdirektör, Luciano och Olof efter diskussionen utanför Aspektas lokaler

Som avlsutning får ni även en bild på min älskade dotter Elena som här sitter tillsammans med Olof.
Olof hjälper Elena med en massa frågor som rör valet. Elena ska ha prov i detta nästa vecka, och hon bör få alla rätt efter den genomgången som Olof hade med henne!!

Tata vänner och kom ihåg att alla människor är lika mycket värda!

2 Responses to Varför gick valet som det gick?

 • Ellie says:

  Bra skrivet! Tror dock inte att Socialdemokraterna tog ut segern i förskott utan att de bara inte var tillräckligt tydliga i sitt budskap. De var väl först på slutet som folket började ”få förtroende för dem” igen. Eller har jag fel?

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Tack för din kommentar – och självklart har du inte fel 🙂
   Det finns nog några teorier till vad som hände.. men jag vet inte vad som är rätt eller fel!

Arkiv