Skåne, högborg för främlingsfientligheten?

Region Skånes beredning för Integration & Mångfald  bjöd idag  in till seminarium och paneldebatt om främlingsfientlighet och humanitet i Skåne. Jag blev inbjuden av Aspekta och självklart ville jag inte missa detta!
Rolf Tufvesson, ordförande i beredningen, berättade att integration och mångfald stog högt på agendan i Skåne, frågor man tar sig an, är bl a flyktingmottagande och ensamkommande flyktingbarn.

”Alla” i Skåne är tydligen rasister. Skåne är högborgen för extremister och rasister.
I alla fall är det den bilden som sprids i riksmedia, sades det.
Jag håller verkligen inte med! Har inte alls den bilden, och jag har aldrig tänkt på Skåne som rasistiskt eller skåningar som rasister.
Tvärtom, faktiskt. Jag tycker vi står för öppenhet och tolerans – glöm inte att vi har närheten till Danmark; influenser når oss i Skåne av naturliga (geografiska) skäl fortare än i övriga landet.
Skåne är oxå den som är mest öppet och tolerant till att homosexuella ska ha rätt att gifta sig.

Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds Universitet, talade om inställningen till invandringen i Skåne, och vad forskningen säger om det.

Inställningen till invandring är negativ i Sverige. Dock är den nya trenden att det långsamt blir mindre negativt.
Skåne, liksom övriga landet, följer trenden, det blir alltså mindre negativt.
Ju längre norrut man kommer i Sverige desto mer positiv inställning till invandring.

Inte helt oväntat kom vi in på Sverigedemokraterna.
Skåne & Blekinge är Sverigedemokraternas starkaste fäste.
Sverigedemokraterna ska inte ska tas för ett högerparti – det är ett mittenparti. Speciellt i Skåne.
Pensionärerna är negativa till flyktingmottagning, men ändå negativa till Sverigedemokraterna.
Det är få företagare och jordbrukare som är sverigedemokrater, det är mest från arbetarklassen och missnöjda socialdemokrater som är med där.

Panelen bestog av bl a Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan, Dilsa Demirbag-Sten, författare och liberal debattör, Luciano Astudillo, integrationspolitisk talesman för socialdemokraterna och Martin Ådal, VD på FORES.

Heidi Avellan hade mycket bra inputs, bl a när Lasermannen härjade i Stockholm, var det minsann ingen som sa att Stockholm var främlingsfientligt, då hette det att det var någon som sköt ner folk – men när det händer något i Skåne, som tex det hemska och onödiga mordet på den äldre kvinnan i Landskrona i våras, då är skåningarna genast främlingsfientliga.
Det hette inte att det var en kille som dödade en kvinna, det hette att integrationen inte fungerat.
Detta eftersom förövaren var libanes. 

Heidi vädrade oxå sin avsky mot ordet ”nysvensk”: norrmänn, engelsmän eller danskar är aldrig ”nysvenskar” – men alla iranier, somalier och palestinier är.
FIMPA ORDET
var hennes uppmaning.

…Dilsa hade oxå bra inputs, bl a nämnde hon sin son som har en svensk pappa: Om sonen, när han är vuxen är arbetslös, då heter det att han är invandrare. Men om han har ett jobb, ja, då är han svensk.
…Luciano sa att Sverigedemokraterna är det största hotet mot oss, vid sidan av klimathotet.
…Rolf sa att Sverigedemokraterna inte är nazister (eller sa han rasister??), men att dom är antimuslimer.
…Martin Ådahl fick sig en känga av Anders Sannerstedt, Martin hade kallat Sverigedemokraterna för ett knasparti, och Anders menade på att underskatta aldrig fienden! Sverigedemokraterna har mycket skickliga och smarta politker, att vi ska komma ihåg det!
Vidare tror Anders Sannerstedt att Sverigedemokraterna kommer sitta i riksdagen efter valet. Dessvärre tror jag oxå det.
Jag hoppas innerligt att vi har fel.
…..och så fick jag lära mig att om man inte är svensk medborgare, får  man inte rösta i det nationella valet. Bara lokalt och regionalt.
Va??? Hade jag inte en aning om!

Avslutningsvis, Sannerstedt sa att ”Främlingsfientlighet” på engelska heter ”Xenofobi”, som i sin tur ju är ett grekiskt ord (the root from the word om vi ska skoja till det lite 🙂 ) och betyder rädsla för det okända.
Helt plötsligt är vi inne på en psykiatrisk diagnos – och det kanske är det som är problemet?
Att folk som inte förstår sig på medmänsklighet och humanitet lider av fobi och måste därför få hjälp?
Att det är det största hotet??

2 Responses to Skåne, högborg för främlingsfientligheten?

  • Jag var oerhört ”impad” av upplägget samt att paneldelt fick bra utrymme!!! Bra initiativ av region Skåen och proffsigt upplägg av Aspekta… och Daniella – vilken sammanfattning , oj, impad!!! Trevligt sällskap hade jag också.

    • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

      Visst var det bra :))) tack för kommentar, kram!

Arkiv