Angående krisen i Grekland

Efter en vecka i landet har jag hört delade meningar angående stålbadet som landet genomgår.
Jag har hört att det är skit i Grekland och att man vill flytta härifrån men jag har även hört att livsstilen fortfarande är den densamma och att  inga större förändringar gjorts, dvs greken tar fortfarande sin frappé på stan, greken äter fortfarande flera måltider ute, greken fortsätter festa som tidigare.
Greken har alltså fortfarande gott om pengar. Och så har det alltid varit: grekerna har alltid haft det mycket bra ställt, ett exempel på det är att över 90% av befolkninen äger sitt eget boende.
Men denna gången står landet på ruinens brant (och nej, det går inte att sälja av några öar för att ekonomin ska rättas till. Det funkar inte riktigt så).

Ingen som jag talat med är beredd att gå igenom stålbadet som väntar. Varför skulle dom? ”Vi har ju det bra”, säger dom!
Och det är det som, enligt mig, är problemet; ingen tänker framåt, alla tänker här och nu, oavsett om det på nedan bild står ungefär:
”I det förflutna skedde inget av en slump. Ska vi låta slumpen avgöra framtiden?”

Och på nedan bild:
”Vi kan. Vi är Greker. Alla tillsammans, vi lämnar ingenting åt slumpen.”
Dom som det kan bli svårt för är de nyexade, som jag valt att kalla dom, dvs dagens ungdomar vars föräldrar kanske inte haft möjligheten att köpa boende till sina barn – ekonomin i landet, men framförallt ekonomin för den enskilda greken, försämrades avsevärt iom eurons ingång i Grekland för 10 år sedan.
Dessa ungdomarna, som startar från i princip noll, dom kan det bli svårt för.
Konkurrensen är stenhård på arbetsmarknaden och det är kontakter och ”fakeláki” som gäller.  

Usch, det är så mycket som måste ändras här… vet-i-fan om det är görbart ens! 
Vi kan börja med skolorna: Skolorna här är skit. Alla skickar sina barn på ”frontistíria”, dvs extraskola, för annars lär sig barnen ingenting.
Och av vad jag har har förstått så bedrivs dessa frontistiria med nästan bara svarta pengar. 
Det kostar skitmycket att skicka dit sina barn och få lärare, väldigt få lärare redovisar sina inkomster. Vi pratar inte om några strötimmar här eller där; vi pratar flera tusen euro i månaden!

Vi kan fortsätta med skattesystemet (system och system förresten.., det vore en grov överdrift att kalla det system), men anyway: grekerna måste börja betala skattoavsett inkomst!
Idag betalar man inte skatt om ens årslön understiger 12.000 euro.
Framförallt måste staten dra skatten – inte som nu; greken deklarerar själv om och hur mycket skatt han ska betala.
Va???  Tror knappt mina öron alltså!
Vidare, korruptionen, mutsystemet – och här kan man nog kalla det för system utan att det vore en överdrift… den vet jag inte hur man ska få bukt med…

Jaja… jag är inte superinsatt men blir trött av bara tanken på resan som väntar – för oavsett vad grekerna tycker så har stålbadet påbörjats; lönerna har sänkts, den 14e månadslönen är bortplockad och pensionåldern höjts, för att nämna några saker. 
Nu ska befolkningen här bara komma ut ordentligt på andra sidan…

Och vad jag aldrig kommer kunna förstå är hur man tänkt när man låter de som arbetar kommunalt/statligt gå i pension efter endast 25 år i tjänst – i Grekland jobbar över 1 miljon människor kommunalt – tror tom det är närmare 3 miljoner människor, men vågar inte svära på det…
 (med en befolkning på 10 miljoner…)

Jag är bara normalbegåvad och inte särskilt duktig i matematik, men tom jag kan räkna ut att ovan är en omöjlig ekvation – vem ska betala??? Tyskarna???
Medellivslängden i Grekland är väl runt 80 om jag inte har fel…

Men oavsett… jag älskar Grekland ändå.
Jag verkligen älskar Grekland och byter aldrig ut Grekland mot något annat land sommartid…
Livet här är en dans på rosor. I alla fall för mig som kommer hit som turist.

..och nu ska jag upp och väcka mina tjejer, stranden kallar!

Comments are closed.

Arkiv