Bellas Besökar-fredag idag!

Fredag igen och det är dags för den fjärde gästbloggaren att göra entré!
Och det är ingen mindre än min mycket goda vän Tomas Kärrholt!
Tomas och jag har känt varandra i flera år och han är en av mina bästa vänner som jag tycker så väldigt mycket om. 
Han är så klok, har hjärtat på rätta stället och finns alltid där för en!
Speciellt på ett plan förstår vi varandra till 100%…

Varsågoda vänner, Allting funkar bättre på recept by Tomas Kärrholt!

Har ni gått en runda på stan på sistone? 
Vart man vänder sig så finns där numera ett apotek. Fantasifulla namn har de också. 
Vem kom på ”Apotek Hjärtat”? Så otroligt tramsigt! 
Där jag växte upp hette ICA-affären ”Hjärtat”. 
Det var om möjligt ännu tramsigare. ”Nu ska jag ner på Hjärtat och handla”, sa man, och det lät som om man skulle gå till en liten boutique med rosafluffiga presentaskar. 
Eller vad tycker ni om ”Apotek 1”? Prova att säga ”Apoteket” och sedan ”Apotek-ett” och försöka att höra skillnaden. 
Ni som ser Petra Mede show på TV känner till hennes ”roliga” lek där man ska gissa om den man leker med säger ”cow-bell” eller ”kabel” (uttalat på skånska). Hysteriskt roligt! 
Men outgrundligt märkligt att Patent- och registreringsverket inte har haft några synpunkter på Apotek 1:s namn och intrång på statliga Apotekets revir.

Jag jobbar som distriktsläkare och nu får man tydligt tala om för sina patienter att alla recept minsann går att lösa ut på vilket apotek som helst, även de privata. 
Då får man ibland höra att patienterna vill att receptet bara ska kunna lösas ut på det gamla vanliga trygga Apoteket.
Det är tydligt att reformen inte har gått hem hos alla. 
En äldre dam ville absolut att receptet bara skulle gå till apoteket Hjorten vid Triangeln. Hon blev mycket konfunderad när jag förklarade att det apoteket hade sålts till Apotek Hjärtat och det närmaste statliga apoteket var Gripen vid Bergsgatan. 
”Nej, där kan jag ABSOLUT inte gå”, sa damen upprört. ”Där är bara en massa invandrare, och de kommer med hela sina familjer och sätter sig på alla stolarna så att man får stå och vänta”. 

För egen del ser jag i alla fall fram emot att ICA Maxi öppnar apotek. Nej, det var inte något aprilskämt, det är sant!
I sommar öppnar apotek på ICA Maxi Ystadvägen och jag hoppas, hoppas att det bara är en tidsfråga tills de öppnar i Västra Hamnen också. 
Sedan kan vi säkert se fram emot ICA:s egen variant av Alvedon – ICAdon – eller varför inte NovalICAzid mot ont i magen eller NezerICAzil mot snuva?

Har ni tänkt på att allting funkar mycket bättre på recept? 
Det är kanske inte allmänt känt men det statliga verk som ansvarar för vilka mediciner som kan säljas receptfritt och vilka som måste säljas på recept har gjort många av de tidigare receptbelagda läkemedlen receptfria. 
Jättebra, tycker jag som jobbar inom vården, och många håller nog med mig att det är skönt att vi slipper skriva ut mediciner i onödan utan att folk med lite vanligt sunt förnuft kan få handla detta på Statoil om de så önskar. 

Men underligt nog så verkar det som om styrkan och kraften i medicinerna försvann när de blev receptfria. Mycket underligt! 
Ta som exempel migränmedicinen Imigran, som nu är receptfri, bland annat under namnen Zumo och Sumatriptan. Från att tidigare ha varit en JÄTTEBRA medicin enligt patienterna är den nu totalt verkningslös!
Vissa patienter kan trycka i sig en hel förpackning utan att märka någon skillnad alls på huvudvärken. 
Eller ta Clarityn mot hösnuva. Patienterna tar mycket hellre Aerius, en medicin som är NÄSTAN identisk men måste skrivas på recept. Det är bara det att den är cirka 8-10 gånger dyrare! 
Fast ibland händer det motsatta. En medicin som är urgammal, som t ex Eeze, lanseras helt plötsligt som den NYA medicinen mot migrän och blir helt plötsligt enormt effektiv. Ja, märkligt är det!

Vi har under några år kunnat skriva ut motion på recept. 
Det är helt fantastiskt att en vuxen människa ska behöva ett gult papper underskrivet av en doktor för att begripa att man ska röra på sig! Man har också testat ”kultur på recept”, dvs att doktorn skriver ut teaterbesök på recept. 

Tänk vad man kan få folk att göra bara man skriver det på ett recept. Läkarnas makt i samhället är stor! 
Tänk på det, hör ni, innan ni räknar bort mig och mina kollegor!

Dr Tomas

Som även bloggar här och här

4 Responses to Bellas Besökar-fredag idag!

 • Mats says:

  Per Morberg har ju kört receptfritt i flera år nu och det har ju bidragit till en hel del migrän, har jag förstått.

 • Milka says:

  Just det som är unikt med mänskligheten! Alla våra erfarenheter, föreställningar och vanföreställningar som driver oss till ett visst handlande och tro. Jag anser att ett namn på apotek eller medicin är lika oväsentligt som ett namn på en läkare mm. Så länge jag bemöts av kunskap och kompetens,lindrande effekter med hjälp av medicin är allt annat ovidkommande! By the way, intressant inlägg.

 • Lina says:

  Fint inlagg.Alltid intressant att lasa hur en lakare tanker och hans erfarenheter av patienterna.Inte lite ni far hora och sta ut med…Sen da forklara for folk som inte vill forsta..aj,aj.Ni har det sakert inte latt.

 • Dr Tomas says:

  Tack för trevliga kommentarer!
  @Mats: Jag håller med dig, jag tror att Per Morberg får betalt av läkemedelsföretagen för att hålla läkemedelskonsumtionen uppe!
  @Milka: Tänk om fler resonerade som du! Tyvärr är det så att namn på läkemedel och apotek sysselsätter flera statliga verk!
  @Lina: Tack för din omtanke! Trots allt är det kontakten med människor som gör att mitt jobb ändå är värt allt besvär!

Arkiv