Okej att slå sitt barn??

Såklart inte. Aldrig. Never. Poté!!
För flera år sedan såg jag en kvinna i Grekland slå sitt ca 3-4åriga barn i ansiktet (för att det hade råkat välta ut ett glas).
Jag reagerade helt impulsivt, slog näven i bordet, reste mig upp och skrek: ”Vad fan gör du??? Vad fan håller du på med????”

Kvinnan blev nog lite förvånad och chockad och sa ”Lägg dig inte i vad jag gör med mitt barn!”

Varpå jag blev ännu mer förbannad och skrek att hon skulle ge sig på någon i hennes egen storlek; ”kom och slå mig om du vågar, det blir det sista du gör, för jag kommer garanterat slå tillbaka”, skrek jag.

Kvinnan samlade då ihop sina saker och gick. Det var knäpptyst, ingen sa ett ljud. Mina barn, mina föräldrar och några släktingar till som var på det här stället tyckte förstås det var bra att jag sa ifrån. 
Det är som sagt flera år sedan men jag blir så illa berörd varje gång jag tänker på det eller blir påmind om det.

Så det är med förfäran jag läser på Aftonbladet att barnaga i Nya Zeeland ska föreslås bli tillåtet igen. 
Måtte förslaget aldrig gå igenom – även om 8 av 10 vill det!! Va??

Finns det något fegare än att slå ett barn??? 
Jag förstår att man som förälder kan tappa tålamodet och bli rent ut sagt vansinnig. Been there… 
Men den sekunden en förälder slår sitt barn, är det föräldern det är fel på. Inte barnetTack o lov, never been there; att jag tappat tålamodet och blivit vansinnig, ja! Men att jag slagit: never!
Det är föräldern som fullständigt brister i omdöme, det är föräldern som fullständigt brister i tålamod. 

Jag tror på att tidigt sätta gränser och att vara tydlig. 
Jag tror att barn mår bäst då, när det har tydliga ramar, när barnet vet och förstår vad som är okej och vad som inte är okej. 

Men mest tror jag på det som antagligen är svårast: nämligen att vara konsekvent
Och att absolut inte hota med något som man ändå inte kommer att fullfölja. 

Svårt att vara förälder… och vissa personer borde aldrig få den äran att få kalla sig förälder..

2 Responses to Okej att slå sitt barn??

  • Nattis says:

    Att vara konsekvent är A och O att tänka efter innan man säger nej (man säger ofta nej av ren lathet som förälder). Man ska heller inte ställa frågor som man inte är intresserad av svart på; ett exempel: ska vi gå hem från lekplatsen nu? När barnet (självklart) svara nej så gör man det ändå.. så enkelt att bara säga: Nu ska vi gå hem.

Arkiv