Abort & genteknologi – rätt eller fel?

Det har varit mycket skriverier och debatter om huruvida abort ska vara en fri rättighet eller inte, sedan det blev känt att kvinnor från andra länder (var det Norge??) kommer hit och gör abort pga att de väntar ”fel” kön på barnet.
Det är inte klokt att man som kvinna gör abort för att man väntar en flicka (det är ju flickor som är det ”felaktiga” könet).

Vad jag undrar över, är hur dessa kvinnor egentligen mår och hur dom känner sig?
Det är antagligen inte deras beslut att abortera bort friska flickor.
Det är antagligen deras män som bestämt det åt dom.
Jag försvarar inte kvinnornas agerande, man har alltid ett val.
Frågan är dock vad konsekvenserna blir för de kvinnor som vägrar lyda sina män?

Jag tycker absolut att abort ska vara en rättighet – men det borde inte missbrukas som preventivmedel eller som i ovan nämnda fall, pga ”felaktigt” kön – det är helt förkastligt.

Ska man få lov att göra abort om man upptäcker att ens foster är missbildat? Senast i vilken vecka?
Är det etiskt korrekt att skapa ”perfekta” barn genom genteknologi?
Eller att man skapar barn som ska rädda ett syskon?

Stora etiska frågor… jag har tack o lov aldrig gjort abort.
Men jag hade nog inte valt att behålla ett handikappat barn. Och jag anser mig inte på något sätt vara Gud som har rätt att bestämma över liv & död, men det hade troligtvis inneburit så mycket frustration för den övriga familjen. Sen beror det såklart på vilken form och hur svår grad av handikapp. Så svåra frågor.

Vad gäller att skapa ett syskon för att rädda mitt barn hade jag utan att blinka skapat ett syskon. Utan att blinka.

Genteknologi däremot, att man ”beställer” barn med bruna ögon och mörkt hår tex, det är jag inte för. Jag ser ingen mening med det – man älskar väl sina barn oavsett hur dom ser ut!?
Men om man talar om genteknologi där man tar bort vissa anlag, såsom anlag för diabetes eller andra sjukdomar, så är det en helt annan fråga…

Jag är i alla fall överlycklig över mina barn, mina vackra tjejer! Gudarna ska veta att jag blev överlycklig när jag fick beskedet att jag väntade just två tjejer när jag gjorde ultraljud..

Hörs // Bellove

12 Responses to Abort & genteknologi – rätt eller fel?

 • Linda says:

  Om jag vetat om att mitt barn var missbildat när jag väntat honom hade jag antagligen gjort abort på en gång pga av rädsla och okunskap. Ångrar inte en dag att han är min eller finns på jorden. Han har stärkt och förändrat mig till en ny människa . En människa som jag är stolt över och fått en annan syn på livet som är en stor betydeelse för både mig och samhället../Linda

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Linda, tack för din fina kommentar. Precis som du säger, det handlar om rädsla och okunskap. Jag är övertygad om att din son har stärkt och förändrat dig och att han absolut gör världen och samhället finare genom sin existens;precis som alla andra människor!

 • Verkligen svåra frågor. Jag har aldrig behövt överväga en abort ens – och då är det lätt att ”döma”. helt klart är jag emot att man tar bort flickfoster, Jag är också i princip emot att barn ska tas bort pga av ett möjlig handikapp. Min systerdotter har downs syndrom och ska inte sådana personer få leva?! JO!
  KRAM

 • Mammis says:

  Det är hemskt att abort används som preventivmedel av många!!
  Det är alldeles för enkelt att få en abort i Sverige idag.
  Jag tycker att de enda aborter som borde vara tillåtna, är vid våldtäkt, om mammas liv är i fara om hon går igenom graviditeten eller om barnet är väldigt svårt missbildat och inte kan få ett värdigt liv.
  (Då menar jag inte Downs Syndrom, utan barn som t ex föds som en klump utan både armar och ben och som pga det aldrig kommer kunna klara göra ngt själv)
  Genteknik är – precis som du skriver – både på gott och ont!
  Att ta bort ärftliga sjukdomar och hitta perfekt genetik för att kunna rädda de barn man redan har, tycker jag är helt rätt!
  Barnen skadas ju inte av det – man använder deras navelsträng, så de behöver inte ens stickas med nål.
  Men att välja ögonfärg mm – usch nä!
  Kramis

 • Pia says:

  Ja, det är inga lätta etiska funderingar.. Jobbade på en kvinnoklinik där det fanns några ”kända” patienter..som gjorde abort, efter abort, efter abort!! Använde det som p-medel. Fy f-n!!

  Men att sätta upp speciella tillfällen då man ska få göra abort, typ våldtäkt o dyl.. det känns fel. Jag hoppas och tror att de allra flesta som väljer att göra abort har tänkt sig noga för innan de gör det, av olika anledningar. Man kan vara för ung, dåliga familjeförhållanden som man inte vill låta ett barn växa upp i o dyl.

  Att välja kön eller utseende är helt förkastligt enligt min mening.

  Jag är otroligt tacksam över mina tjejer, som är vackra och friska.

  Kram på dig!

 • Usch vad svåra frågor du ställer, kunde du inte frågat vad klockan är istället? Det här är jättesvårt. Men en sak kan jag säga och det är att om jag kunde välja bort att mina barn får diabetes så skulle jag göra det, direkt! Jag tar insulin så jag vet vad det innebär! Ingen av barnen har det men OM..

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Förstår precis…. Och du, hur mycket är klockan?? 🙂

 • Robin Hood says:

  Ciao Bellove 😉
  jag håller nog med dig i stort sett om allt du beskriver. Abort som preventivmedel är otäckt och val av kön etc – förkastligt. Men visst måste det finnas möjlighet i specifika fall ex fosterskada, våldtäkt eller tvång etc

  Kram snygging!
  Janne Hood

 • abort bara för ”fel” kön är tokfel!!men det här om barnet är sjukt eller inte.. det är svårare att tänka på, finns fler sidor av saken. Så som vi arbetar med utvecklingsstörda idag är rätt nytt, så om vi börjar ”ta bort” de missbildade så kanske kunskapen går bakåt istället för framåt? hmm ja det tåls att tänkas på..

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Sant… svårt hur man än gör!

Arkiv