Första dejten – vem betalar?

MANNEN såklart!! 
Det handlar naturligtvis inte om pengar; det handlar om att jag tycker att mannen ska uppvakta kvinnan.
Eller låt mig säga så här: Jag kan inte svara för andra kvinnor, men jag vill bli uppvaktad! Jag vill att mannen betalar för mig.
Och är det dessutom han som föreslagit att vi ska gå ut, då det är absolut inget snack om saken!

Självklart ska kvinnan oxå bjuda på något någon gång – men inte förrän man är ett etablerat par. Tycker jag. 
Där är jag väldigt grekisk i mitt tankesätt..

Jag kan inte minnas att jag någonsin gått ut med en man som INTE bjudit mig. Och jag vill än en gång poängtera att det inte handlar om pengar – det handlar om att jag vill bli uppvaktad.
Jag har alltid gjort ”moven” att ta upp min plånbok när notan kommer, men de killar jag dejtat har aldrig låtit mig betala.

Jag minns min första kärlek, han lät mig ALDRIG betala. 
Vi var ihop 1½ år och jag svär att jag aldrig betalade en enda gång när vi var ute – vilket vi var i princip varje dag och kväll (Grekland, you know..).

Jag har några vänner som berättat om mardrömsdejter, där killen inte bara INTE bjudit, utan oxå förväntat sig att kvinnan ska betala för honom!!
SAY WHAT??? 
Totalt omanligt och avtändande!!!
Tror ni att det blev fler dejter med sådana killarna ever again…? 
Nej, just det, det blev det inte…

Vad tycker ni?? Skulle vara intressant att höra från både män och kvinnor, svenska som utländska – jag är uppriktigt nyfiken!! 🙂 

//Bellove

24 Responses to Första dejten – vem betalar?

 • Johan says:

  Är ju inte ens nåt att fundera på. Killen ska betala, det är vårt privilegium som killar!! Blir nästan förnärmad & smått irriterad om en tjej propsar på att betala…

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Bra JOhan, du är en riktig man! 🙂

 • Föneböna says:

  men då är nog jag like grek jag med eftersom jag tycker precis som du 😉
  klart karln ska bjuda!

 • pyret says:

  Jag är halvitalienska som du vet… och kanske är det därför jag vill bli behandlad som du beskriver, d v s mannen ska betala, uppvakta mig, hålla min hand vid övergångsstället så att ”den vackra prinsessan inte gör ett övertramp ut i gatan” o s v..

  Inte många som vill ha det så.. men jag vill och min man behandlar mig så.

  I love it!

  Och det handlar INTE om pengar.

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Du förstår precis vad jag talar om! 🙂

 • Björn says:

  Haha, nej du har nog rätt… det är lite tradition över det hela. Ens kvinna ska ju dessutom alltid få känna sig speciell och utvald 🙂

 • ricc says:

  Jag uppvaktar mer än gärna men då är det viktigt att jag valt ställe så jag har råd *haha** Bra att du ändå tar fram din plånbok så man kan få vara gentleman o säga ett stort nej!

  Väldigt trevlig urringning du fick på din bröllopsklänning *grrr** sexy 😉

  Japp sälja min kropp är nästa mål men det blir inte lätt att hitta köpare 🙂

  kram på dig

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Jag har aldrig sååå urringade kläder och jag kände mig väldigt obekväm, måste jag säga.. 🙂
   Men åhhh, du är sååå bra för mitt ego Ricc!!
   Stor kram på dig!!

 • Betty says:

  Hej Bella! Klart att det är roligt att bli uppvaktad men jag kan också tycka att det är coolt om en tjej bjuder en kille (kanske inte på första dejten men i början iaf). Tycker att det visar på självständighet! Killar lär inte ta det som något negativt utan lär snarare bli positivt överraskade (utom de killar som har stor stolthet). Men så kanske den unga generationens ungdomar tänker?

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Det är nog coolt om även tjejer bjuder – men inte på första dejten! 🙂
   Vet inte hur dagens generation ungdomar tänker…jag är inte längre officiellt ungdom ju… 🙂

 • Robin Hood says:

  Kul tankar, hm, jaa.
  Först tror jag det är lite mer grekiskt över dina funderingar än nordiskt svårmod 😉
  Jämlikheten har fått svenska män (och kvinnor) att ofta dela.
  Som uppvaktande (fint ord!) förr skrev jag kort och ofta kom jag med blommor, väldigt ovanligt och uppskattat. Jag är för spontanitet och enkelhet, men är det så man bjuder ut någon är svaret givet.
  Tror också att man i Europa är mer öppna, det serman på dina bilder, dans och glädje 🙂 I Noren med vinter jurar vi in oss.
  Jag saknar numer ord som romantik, ditt uppvakta och annat. Ungdomar kör nog sitt race 😉

  Kul tankar att fundera på, finns svar?
  Kram
  Janne

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Romantik, uppvaktning spontanitet, enkelhet – åhh music to my ears!
   Ja, jag är nog väldigt grekisk i mina tankar… 🙂 Jag vill bli uppvaktad – men självklart kan jag bjuda igen, men inte i början.. 🙂
   Kramar!

 • blondiie says:

  jag gillar inte att bli bjuden. Betalar jag sälv an jag äta det jag vill ha, annars kollarman på priset för att inte vara åpen.
  Jag har väldigt svårt pom en kille skulle pröjsa för allt, däremot om han lixxom överraskar å man känner varandra å dejtar elelr går ut, men aldrig första dejten…
  men sån är jag…
  andra sidan gillar jagi nte att dejta, å tänker inte göra det dom kommand eåren heller skall ruttna i mitt lilla helvete istället=)
  ha en fin kväll, kramis

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Du ska inte alls ruttna i något helvete – du ska ut och dejta!! Du är snygg och smart och den killen som får dig borde vara glad!! OK???
   🙂

 • Anne says:

  mannen blir glad över att ”uppvaktas” vid senare tillfälle när han snärjt sitt byte. Varför har jag ingen aning om, är inte man, men det har en lång historia – lite djuriskt, om Ni frågar mig!. När han gjort rätt från början och man är HANS – då får man gärna ta upp plånboken, inte för att han vill att du ska betala allt, men du är hans – Asså, kan vi inte bjuuda DOM på den känslan – män är så bakom flötet!

 • Anne says:

  Jämnlikhet när det gäller jobb och lön är inte samma sak som att vilja bli uppvaktad som kvinna – det är två helt olika saker!! Om jag inte blir bjuden när det är dejt är HAN ”out in the cold” genast!! Killar har faktiskt inte samma önskan att bli uppvaktade – och om dom inte gör det, så tycker jag att dom har dålig uppfostran hemifrån – och utan familj i bakgrunden, så é det inget att bygga vidare på – för familj är viktigt – farföräldrar, morföräldrar och massa släkt förgyller livet i längden, det är bara dom som bryr sig i slutänden – dra öronen åt er systrar ”omedelbums” :)) om inte plånboken dyker upp vid första dejten – dags att dra betyder det! hem till soffan och popcornen…. :((

 • Syren says:

  Det är alltid trevligt att bli uppvaktad.

 • Hanna says:

  Jag vill också gärna bli uppvaktad! Särskilt i början, när man bara dejtar, tycker jag att killen ska bjuda, eller iaf erbjuda sig att betala.

  Och efter ett tag kan jag nog känna att nu är det min tur att betala! Kanske lite svenskt det där, att det ska vara jämlikt och rättvist, jag vet inte?!
  Men killen måste helt klart erbjuda sig att betala!
  Gillar ju gentlemän!

  Kram Hanna

 • Frogprincess says:

  Personligen så känner jag att det har varit så mycket snack från kvinnor om jämnlikhet så att då ska det vara jämnlikhet där också. Hade vi varit kvar i det gamla samhället där männen jobbar och kvinnorna är hemma vid spisen och passar barnen och inte jobbar så hade jag nog tyckt annorlunda. Men här pratar vi att mannen och kvinnan har var sitt jobb och var sin inkomst och då kan man också betala för sig själv.

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Men jag är inte den kvinnan som står vid spisen och lagar mat – inte heller handlar det om pengar, det handlar om att jag personligen vill bli uppvaktad.

Arkiv