Recept på grekisk linssoppa á la Toula – by request!

Min goda vän Heike i Finland efterlyste ett recept på grekisk linssoppa, och eftersom jag varken kan, vill eller vågar ge henne det egna hemmagjorda receptet som jag använde mig av häromdagen, frågade jag receptakuten mamma Toula 🙂

Först går hon igång och berättar om hur enkelt det är, att det är den lättaste maträtten att tillaga, soppan sköter sig själv och den är så nyttig blablablablabla – sedan plötsligt stannar hon till och liksom skiner upp: ”Åhh äntligen! Min äldsta dotter frågar efter recept! Det finns en Gud!!” Jag brukar inte fråga.. för jag vill inte tillaga det… det är så mycket godare när mamma gör det…men sen är jag bra på andra maträtter, dock inte grekiska…

Det här påminde mig om när en kompis för många år sedan, typ 10!, ville veta hur man gör tzatziki och bad mig fråga min mamma, och min mamma blev överlycklig över att jag intresserade mig – tills jag erkände att det var kompisen som undrade.. ”Varför kan du inte vara mer som dina vänner, som är *”nikokirés” och intressera dig??”, tjatade hon sen…

Så den här gången har jag inte sagt att det är Heike som vill ha receptet. 
Jag sa, utan att blinka, att det är jag som vill ha det. 
Och det är delvis sant… för jag vill oxå ha det! 🙂

Grekisk linssoppa á la Toula:
Linser
Vatten
Olja
Salt
Vitlök 
Lök
1 lagerblad
Krossade tomater
Morötter (om man vill) 

Gör så här:
Skölj linserna riktigt ordentligt. Alltså riktigt, riktigt ordentligt.
Lägg sedan ner alla ingredienserna, förutom tomaterna och saltet, i en kastrull och koka.
Koktiden kan variera mellan 30-60 minuter, det är helt beroende på linsen. 
Så fort linserna är jättemjuka så är det klart. Och man häller i tomaterna och saltet mot slutet. 
Soppan ska vara brunaktig när den är klar.

Som ni ser anger jag inga mått – för min mamma har inga mått..
Jag försökte dock få henne att säga på ett ungefär, och då sa hon ca 500g linser, 2-4 msk olja, 3-4 vitlöksklyftor som skivas, löken körs i mixer, gärna tomaterna oxå innan de läggs i kastrullen, och morötterna ska vara skivade.

Och som tillbehör brukar vi ha bröd (det har alla greker till all mat iofs..) samt svarta oliver med kärnor!
Om ni tillagar det måste ni berätta hur det smakade!

*Någon grek som har en bra översättning på nikokirá (nikokirés pl-form)
För ”hemmafru” är väl ingen korrekt översättning, eller?

Nu ska jag ut på stan och fika med Ofelia! 🙂

12 Responses to Recept på grekisk linssoppa á la Toula – by request!

 • Heike says:

  Klart du kan säga att det var du som ville ha receptet först. 🙂

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Då växer jag i mammas ögon! Fast om jag känner mig själv rätt så kommer jag att inom en snar framtid berätta att det var du som ville ha det först.. Kanske redan ikväll – min underbara mamma fyller år idag! 🙂

 • Kolla din mail 😉

 • Eva-Marie says:

  Tackar för det receptet! Att begära exakta mått av en MAMMA det går inte.. KRAM och grattis till din framgång på listorna! KRAM

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Nej, det går inte riktigt… hon vet ju inte själv! 🙂

   Tack snälla!!!
   Kram

 • Johanna says:

  Mmmmm jag älskar grekisk mat, det godaste som finns!
  Kram Johanna

 • C.V says:

  inte någon favoriträtt för min del

 • Galna kocken says:

  Recept är kul!

 • Heike says:

  Tack Bella, du är en ängel! Ska ta och prova soppan genast nästa vecka. MEN jag tycker ju SÅ KLART att du borde sagt att det var jag som bad om att få receptet. :-))

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Okej då.. jag lovar att berätta att du oxå ville ha receptet.. men är det okej om jag låtsas att jag ville ha det först?? 🙂

 • kan locka med min sida och mina analyser…

 • Gör du så 🙂 Det är bara att säga till.

Arkiv