Har kunden alltid rätt?


Nej, knappast.
Men ändå så har den det.
Det handlar om hur man som leverantör bemöter kunden och framförallt vilket humör kunden är på när den lämnar ditt ställe.
Det handlar om hur leverantören väljer att agera.
Man ska iaf inte agera som servitrisen jag & min vän Maria  Sätherström hade oturen att bli serverade av igår.

Jag hade för avsikt att bjuda Maria på lunch, men det var något fel på kortläsaren, jag hade inga kontanter så Maria betalade eftersom hon hade kontakter.
Hursom, jag gick och satte mig.
När Maria betalade undrade hon om restaurangen kunde bjuda på kaffe eftersom det uppstod problem.
Nej, det kunde dom inte, informerade tjejen i kassan. Det var inte restaurangens fel att kortläsaren inte fungerade, det var bankens fel.
Jaha (!).
Okej. Lesson number one.
2 kaffe kostar ingenting och enligt mig, borde tjejen själv erbjuda sig att bjuda på kaffet.
Just eftersom det inte kostar något och för att visa sin goda vilja när servitrisen ser att kunden blev lite besvärad.
Man säger i alla fall definitivt inte nej när man får frågan om stället bjuder på kaffe.
Det var det första.
Det andra var såklart attityden tjejen hade… man har inte attityd gentemot sina gäster. Punkt.
Även om gästen är otrevlig – vilket Maria absolut inte var, tvärtom faktiskt – så ska servitrisen ha ett leende på läpparna.

Nu har jag varit på restaurangen vid flera tillfällen, maten och servicen har alltid varit mycket bra. Dock vill jag säga att jag inte kände igen den här tjejen som serverade just igår. Men Maria som var där för första gången, blev inte särskilt imponerad av servicen.
Och Maria hade med all säkerhet inte haft för avsikt att någonsin besöka den här restaurangen igen, om det inte hade varit för mig och för att jag talat så gott om stället.

Den här tjejen gjorde bort sig ytterligare ett par gånger under lunchens lopp, både gentemot oss men även mot ett par andra kunder.
Jag tänkte faktiskt berätta det för kocken, som jag tror är en av delägarna, men gjorde inte det pga tidsbrist (jag var tvungen att rusa).
Men jag kommer att berätta för kocken vid tillfälle, annars är risken stor att han tappar kunder pga den här icke-serviceminded tjejen.

Ibland undrar jag hur folk tänker egentligen? Dvs, om dom tänker alls??
Det begriper man väl när man arbetar i servicebranchen att man ska agera utifrån att ”kunden alltid har rätt”?? – i synnerhet när det endast rör sig om 2 sketna koppar kaffe????
Dessutom: den här tjejen hade ingen aning om vilka vi var. Vi kanske var matrecensenter!
Vi kanske har ett otroligt stort nätverk där vi vitt och brett berättar om vår negativa upplevelse!
Vi kanske tillochmed har en blogg som läses av ca 2000 personer per dag! Tänk om jag hade skrivit ut restaurangens namn – det hade definitivt inte varit till deras fördel.
Enda anledningen till att jag inte skriver ut namnet är för att jag gillar stället. Dom har god mat och servicen har det inte varit något fel på tidigare.
Men den här tjejen måste försvinna därifrån, annars är det kunderna som försvinner, är jag rädd.
(Och även om jag inte hade gillat stället så hade jag inte skrivit ut namnet i alla fall, däremot hade jag memorerat tjejens utseende och undvikit henne som pesten…)

Ciao for now restaurangbesökare  – och kom ihåg; klaga aldrig innan du får maten…

2 Responses to Har kunden alltid rätt?

  • Lina says:

    Inte klokt va nyfiken jag blir pa vilken restaurang det ar som har kock som ar delagare.Maybe I know them.Ge mig stodord.Svenskar???

    • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

      Lina, du känner inte dom, lovar :-)))

Arkiv