Sony + Ericsson = Bert & Hans

Jag har haft nöjet att lyssna på SonyEricssons VD Bert Nordberg Sydsvenskans Fem I Tre igår, och Ericssons Koncernchef Hans VestbergRapidus imorse!

Båda två var intressanta och underhållande, på sina egna vis.
Vi börjar med Bert, eftersom det var honom jag såg först:

En inte så jätteöppen person, även om han öppnade upp emellanåt, som är känd för att vara supertydlig i sin kommunikation och inte rädd för att leverera obekväma sanningar.
Bert berättade att det är ”Back to black” som gäller nu, dvs svarta siffror, och målet är att tjäna 10% av omsättningen.
Han gav sina företrädare en snygg liten känga genom att säga ”mina företrädare var duktiga på att planera, men dom var inte lika duktiga på att omsätta planerna i verkligheten” och att ”viktiga saker ska diskuteras i styrelserummet, inte vem som ska sköta inköpen av glödlampor” – om inköpen av glödlampor diskuterades på den nivån, ja, då blir jag lite orolig… (med på bilden) tyckte att SE borde vara mer synliga i USA och det höll Bert med om, det skulle bli ändring på det, och Ludvig Linge (även han på bilden) tyckte att Bert gjorde det lätt för sig genom att säga att varumärket ska stärkas – alla vill väl ha bra och starkt varumärke!?
Hursom, Bert svarade väldigt bra på kritiken, måste jag säga.
Vidare berättade Bert att dom ska starta en innovationsfond, och när Thomas Frostberg frågade hur mycket pengar det rörde sig om, svarade Bert: ”Mer än din årslön i alla fall!”.
Varpå Thomas svarade: ”Det får man ju hoppas!”.. 🙂

Betty Toth

Bert ”anklagas” även för att vara hyfsat operativ – och det är i alla fall något som jag tycker är superbra!
Samma sekund som en ledare tappar kontakten med verksamheten, i samma sekund har hon eller han även förbrukat sin rätt (?) att befinna sig i chefsposition. Tycker jag i alla fall.

Hans Vestberg då!
Fullsatt Rapidus-frukost (mötet blev fullbokat en timme efter att inbjudningarna hade gått ut!)

Vilken sympatisk och intensiv man!
Man blev glad av att se och lyssna på honom!
Hans bjöd jättemycket på sig själv!
Han berättade att han älskade sitt jobb och varje dag i bilen kände han ”Satan vad kul det ska bli på jobbet  idag!” – trots att han har en del utmaningar..

Hans har försökt idrotta en del, i synnerhet att spela handboll, där hans egna pappa tränade honom från 5-22 års ålder, men om Hans var särskilt duktig i handboll låter jag vara osagt…. 🙂
Tydligen for han runt på alla positioner och var allmänt störig – tills han en dag fick sig en fet smäll på käften av sin tränare Joachim Stenbäcken – som blev gratulerad för att någon äntligen satte Hans på plats – alla eventuella tankar på att be om ursäkt var som bortblåsta,berättade Joakim 🙂
Jan Wifstrand hade naturligtvis lyckats leta rätt på Joakim; han var inbjuden som hemlig gäst, och Hans blev mycket positivt överraskad och jätteglad!

Hans talade om sitt förflutna (bl a arbetade han som dörrvaktschef ) men även om var han tror Ericsson befinner sig om 10 år – kolla Rapidus egna referat här!

Nu ska jag sko- och klänningshoppa med en av mina vackra döttrar Micaela och bedårande svägerska Anna – som är en av Sonyericssons pärl-HR-chefer 🙂
Skor till Anna, klänning till mig! Alldeles säkert blir det något till Micaela med!

Ciao for now alla mobilägare, dvs 5 miljarder människor i världen, see u later!

2 Responses to Sony + Ericsson = Bert & Hans

  • Rolf says:

    Bländande bra sammanfattning Bella. Shoppa lugnt o ha en bra helg.

    • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

      Tusen tack för det Rolf! Trevlig helg på dig med ;))

Arkiv