Övertramp & galenskap

Att göra fel som inte går att rätta till alla gånger..

Jag har vid något tillfälle touchat ämnet, i inlägget ”varför jag aldrig blev polis” om att jag var med om en bilolycka i Grekland, som jag var delvis vållande till. 
Den olyckan var den mest traumatiska händelsen jag någonsin råkat ut för i mitt liv – och då förhållandevis unga liv, jag var knappt 21 fyllda. 

Sommaren 91. 
Jag, min kusin Rina och en mycket god vän till mig Sy-Billy var på väg från Kiliks till Thessaloniki sent på kvällen, klockan kan väl ha varit 01någonting. Jag minns att jag tvingade dom båda att ta på sig bältet, annars fick dom inte åka med. Gissa om jag var glad för när det smällde… 

Vi kör i godan ro. Plötsligt hör jag SyBilly vråla i panik: ”Bellaaaaaa” 
Jag vänder mig mot honom för att kolla vad det är frågan om – när det smäller.

Jag hade kört på en moppe. 
I hög hastighet. 
En moppe med två personer på.
Som saknade hjälmar. 
Som saknade lysen på moppen. 
Som saknade körkort. 

Vad som hände direkt efter olyckan minns jag knappt inte än idag, 17 år efter olyckan, jag har fått återberättat för mig vad som hände.

Men jag minns delar. 
En av delarna jag kommer ihåg är att jag ramlade ut ur bilen efter smällen och såg någon ligga under min bil. 
Det var en av killarna. 

En av killarna hade fastnat under min bil och den andra killen hade slagit i taket och slungats ut på åkrarna. 
Vi visste inte då att det var två personer som färdades på moppen – det var folket som stannade till på olycksplatsen som fattade beslutet att kolla efter en eventuell person till – som kunde förklara bucklan på taket. 

En läkare kom förbi, och detta minns jag, han lyste mig i ögonen med en ficklampa och skrek: Ta genast flickan till sjukhus innan chocken tar över henne!!
Jag kommer till sjukhuset, minns inte hur eller vem som körde, men jag kommer ihåg att man körde in mig till samma traumarum som en av killarna jag hade kört på. När jag såg honom fick jag panik. 
En läkare skrek och skällde på dom som kört in mig där, att genast ta ut mig från rummet ”annars kommer vi aldrig att få ut henne ur chocken”

Det som följde sen var ett enda virrvarr… 
Mina föräldrar var helt plötsligt hos mig på sjukhuset, alla mina kompisar oxå. Nyheten hade spridit sig som en löpeld – ALLA visste det (Kilkis är inte en så stor stad), det stog tom i tidningarna dagen därpå.

Polisen var oxå där… eller om det var åklagaren.. jag vet inte.. Jag vet bara att han skrek och hade sig på sjukhuset när en av läkarna säger: 
”Ssschh, skrik inte så högt, flickan är djupt chockad”
Och då säger polisen, framför alla som var på sjukhuset, mina föräldrar, vänner och läkare: och detta glömmer jag aldrig!

”Hon
är djupt chockad?????? Killarna där inne kämpar för sina liv och HON är chockad???? Om jag hade varit killarnas föräldrar och jag hade haft en pistol hade jag skjutit henne. 
Ni jävla utlänningar kommer hit med era nya bilar och kör ihjäl befolkningen…”
sen slutade jag lyssna..

Min bästis Billy (som dog för 10 år sedan) försökte lugna ner situationen, och framförallt min familj, att alla skulle vara tysta! ”Inte reta upp någon, Bella kan hamna i häktet!!”

Jag hamnade inte i häktet. Men jag förhördes många gånger. En av gångerna i ett rum vid häktet – så jag har sett hur det såg ut… Fy fan.
Polisen kunde plocka upp mig närsomhelst, om jag så satt och fikade ute. 
Inte för att jag gick ut – jag trodde på allvar att jag hade blivit tokig. Fullständigt galen. 
Att jag helt hade tappat förståndet, men inte insåg det. Hemsk känsla.
 

Det finns massor mer att säga om denna tragiska olycka, bl a om den gången jag hälsade på en av killarna på sjukhuset, men jag orkar inte just nu. Det får bli en annan gång.

Slutet är i alla fall ”gott” – ingen dog, tack gode gud. 
Alla säger att killarna hade änglavakt… 

Jag blev åtalad för vårdslöshet i trafik samt vållande till annans skada (tror jag??) – ett straff som kunde resultera i allt från 3 till 9 månaders fängelse
När det gäller den typen av straff kan man köpa sig fri. 

Vi räknade med 9 månader – det motsvarade ca 25000 SKR i böter. 
Då måste man ha den summan klar direkt när domen faller, annars åker du rakt in i finkan. 
Naturligtvis blev det 9 månader och självklart hade vi summan klar. 
Killarna blev dömda till vars en månad.

Men inga pengar i världen hade kunnat få mig att återhämta mig om någon hade dött. Jag vet inte vad jag hade tagit mig till om det hade hänt..
Det är absolut ett fel som inte går att repapera.. döden är liksom oåterkallelig…

En & annan undrar säkert om jag var berusad? 
I tidningarna direkt efter olyckan stog det att jag knappt kunde stå upp, så full jag var, och även en av mina kompisar, Katty, som bor i en helt annan stad hade hört samma sak, men då hade hon sagt högt och tydligt till alla som hörde: Bella skulle aldrig köra bil berusad!
Och så är det!
Jag har gjort många galna saker i mitt liv – men att köra bil berusad: det skulle jag aldrig göra!
Det var det första testet som gjordes på mig när jag kom till sjukhuset, alkotest. Som tyvärr ”försvann” i samband med första rättegången *PANIK!!* men som tack gode gud kom tillrätta igen! 

Jag har definitivt lärt mig en läxa. 
Och jag önskar inte min värsta fiende det jag gick igenom i samband med olyckan – och då har jag bara orkat berätta en fjärdedel… 

30 Responses to Övertramp & galenskap

 • heheh känner du igen dig?. är du lite blogg skadad tro =)

 • Emma says:

  Ja hoppas denna förkylningen går fort är klar tills lördag. Helst fredag också 😀

 • Lily says:

  Jag tycker att du ska förlåta dig – det var inte ditt fel: de körde utan hjälm+ljus och dessutom hade de ingen körlort. Det är dem som borde få 9 månader, inte du. Jag kommer från Gr – och detta betyder att jag är född-uppväxt-skaffat utbildning där – och jag vet hur galet och absurd allt kan bli down there. Och hur pass bra de är att anklaga kvinnor att de inte gör ”rätt”, medan killarna kan nästan göra vad som helst.

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Tack för snälla ord – men det var mitt fel – OXÅ. Jag körde fort. Om jag inte hade så kört så fort hade jag kanske sett dom?? Den xero, eitan omos poli duskola…

 • Tuta says:

  sv- tack 🙂 ja idag är ja ledig, vila upp lite och sova länge 🙂 ska bli skönt 🙂
  aah, e de så de heter när man har barn nära varann… vart ju tvungen att googla de.. hihii. ja hade inte hört ordet innan, kul, nu har man lärt sej lite nytt 🙂
  ha de bra 🙂

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Härligt att jag har kunnat bistå med det! 🙂

 • Tuta says:

  Gud! vad hemskt att ha en sån händelse på hjärtat! tack och lov att alla överlevde! men ja, de som inte dödar härdar. hur mycket det än svider så lär man sej alltid nåt. som du, du dricker aldrig när du ska köra. starkt att berätta detta så här. *lyfter på hatten*

 • Va fan är det för snutar de har i Grekland? Verkar ju fullständigt korrupt som någon gudsfögäten bananrepublik. Säga att hade han varit killarnas föräldrar skulle han skjuta dig! Snacka om patriarkaliskt samhälle. De hade ju inget lyse på mopeden, hur skulle du kunna se dem då? Som jag ser det så var det deras fel.

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Tack för snälla ord.. men det var mitt fel OXÅ… jag körde jättefort…

 • pyret says:

  Ojojoj… jag känner verkligen MED dig.. fy så hemsk upplevelse.

  Väldigt märkligt att du skrivit om detta och jag läste om det här precis nu. För ca 1 timme sen körde vi hem från föräldramötet på gymnasiet och skulle över min korsning när hemmet. Det kom en bil från vänster så jag kunde inte köra över och vänster, utan väntade in den bilen. Och tur var det. För medan vi stod där och väntade, så kom det två minimotorcyklar susande från höger och förbi oss. Utan reflexer, utan ljus, vet inte ens om de hade hjälmar… Vi såg dom inte förrän de kört förbi, och det var för att vi hörde nåt. Hade inte den bilen kommit och hindrat oss så hade jag kört på minst en av dom. Det är jag helt övertygad om. Jag får rysningar i hela kroppen och förbannad blir jag! Djäkla ungar!

  De tror de syns. Men så fel de har.

  Förstår att åklagaren och alla som stod på killarnas sida har sårat dig och inte sett helheten. Men JAG förstår i alla fall. Att man måste följa trafikreglerna och säkerheten. Och det gjorde du. Du förväntade dig att fordon som vistades på vägen skulle vara märkta med reflexer och belysning.

  Kram.

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Jag körde för fort.. det var mitt misstag i denna tragiska olyckan… om jag inte hade kört så fort hade jag kanske sett dom?? Fastän dom inte hade lysen på moppen?

 • alberta says:

  Så förskräckligt.Så snabbt kan olyckan vara framme. Förstår att det är ett minne som etsat sig fast. Hur lång tid tog det innan Du vågade köra igen? !

 • Usch vilken hemsk upplevelse!!! Men jag blir förbannad för att de killarna inte fick längre straff, de hade ju ett ganska stort finger med i spelet, usch vad illa. Och greker, jo jag tackar ja, ibland skämms man-de är så snabba med att dra slutsatser och döma ibland…Är glad att det löste sig för dig, även om minnena säkerligen är traumatiska…KRAM P:S: jag har fått en som skriver anonyma inlägg om mitt ofödda barn…usch!

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Shit vad obehagligt med anonyma kommentarer!!

 • Markattan says:

  Oj,oj,oj, vilken mardröm och vilken pärs.

 • Stackars dig…hemskt att bli anklagad efteråt för att vara vårdslös när man råkat ut för nåt så hemskt. och sen få höra av polisen att det i stort sett skulle va okej att skjuta den som körde….Känns ju nästan som om grabbarna får skylla sig själva om de kör utan hjälmar och lyse…Okej det är ju hemskt men man måste, även om man är en grabb på moped, vara aktsam och ha ansvar i trafiken.

 • Emma says:

  Hoppas inte det!

 • Emma says:

  Jo det är klart. Men jag känner att jag vill inte bli någon gammal gaggiga mamma. Men alla är vi olika 🙂

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Tror inte du kommer att bli någon gaggig mamma 🙂

 • Emma says:

  Tyckte du 26 var för tidigt?
  Jag hade tänkt mig mitt första barn när jag är 25 ungefär 🙂

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Det var för tidigt FÖR MIG. Det finns andra som är 35 och ändå inte redo – det beror på hur man är som person och i vilket stadie i livet man befinner sig.

 • Helen says:

  *Jag läser snabbt som attans, måste ner till slutet av historian och se hur det slutade*……shit jag fick hjärtklappning när jag läste… Tack gode gud för att det inte blev värre. Jag förstår dock att du ständigt bär detta med dig.

  • Daniella Ibis eller Bella Kallaris - välj! :-) says:

   Japp, det gör jag… det var fruktansvärt..

 • Cristofer says:

  Ja du Bella.. Fy farao. Jag har hört dig berätta den historien och vet hur mycket du lider av den fortfarande. Usch vad hemskt för alla som var inblandade.

  Till er andra kan jag bara intyga – efter ett antal after work och middagar med Bella – att hon ofta kör hem, men har aldrig ett uns alkohol i blodet! Inte ens ett halvt glas vin stoppar hon i sig – beundransvärt!

 • Frogprincess says:

  Vilken mardröm!!!

 • Rospiggen says:

  Men kära nån!! Usch, så hemskt!

 • Emma says:

  Usch vad jobbigt det måste ha varit för dig.

Arkiv